Kulutuksen muutos yltää maitotiliin asti

Ankarat helteet ovat havahduttaneet maidontuottajat pohtimaan, mitä merkitystä jo kevättalvella kerrotulla maidon hinnoittelumuutoksella lopulta on. Jos lehmät jaksoivatkin helteillä juoda vettä, ne eivät jaksaneet oikein syödä, minkä seurauksena maito on ollut vähärasvaisempaa ja valkuaispitoisuudeltaan laimeampaa kuin tavallisesti (Maaseudun Tulevaisuus 10.8.).

Helteitä ajatellen tuleva muutos on merkittävä, joskin ainakin alkuun se vaikuttaa tilojen tuloihin varsin vähän. Ensi vuoden alusta lähtien Valio ryhtyy maksamaan tuottajille maidosta pitoisuuksien mukaan, kun nyt pääpaino hinnoittelussa on ollut litroissa, vaikka valkuaisen ja rasvan määrillä on toki ollut merkitystä.

Tapa maksaa maidosta sen rasva- ja valkuaispitoisuuksien mukaan on varsin tavanomainen ulkomailla. Jossain päin maailmaa ei edes puhuta maitolitroista vaan esimerkiksi rasvakiloista.

Maitotiloille muutos tietää uusia paineita. Niin karjanjalostuksessa kuin rehujen kehitystyössä on näihin päiviin asti tavoiteltu ennemmin suurta valkuaispitoisuutta kuin rasvapitoisuutta. Uuden hinnoittelumallin mukaiseen maidontuotantoon auttaa vanha ohje: hyvälaatuinen säilörehu takaa maidosta hyvän tuoton. Toisin sanoen hapolla säilöttävän rehun korjuun oikea-aikaisuuden merkitys korostuu. Säilörehua ei saa päästää käymään.

Maidon hinnoittelun muutos johtuu maitotuotteiden kulutuksen rajusta muutoksesta. Rasvan kulutus on kasvanut jo vuosien ajan. Toisaalta maitonesteiden kulutus on pudonnut Suomessa neljän viime vuoden aikana noin sata miljoonaa litraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.