Kumarrus tieteelle ja taiteelle

Onnistunut taideteos vaatii lukuisia pieleen menneitä seurakseen, muutoin hyvää ei synny. Omia ja toisten epäonnistumisia. Kiinnostavan taiteen tekeminen on työlästä ja aikaa vievää. Se ei valmistu tilaustyönä, jonkun olemassa olevia tarpeita palvelemaan, ei niin vahvoilla reunaehdoilla ja rajauksilla.

Eikä sellaista synny pelkästään markkinoiden vedossa, ei varsinkaan näin pienessä maassa, jossa markkinatkin ovat pienet.

Kohderyhmälle tuotetusta ja ostettavaksi tehdystä vain harvoin tulee uutta ja kiinnostavaa. Sama pätee uraauurtavaan tieteeseen ja uusiin keksintöihin, ne eivät ole pelkkää tuotekehittelyä. Hyvä tiede on hidasta ja vaivalloista sekin.

Taiteen kuten myös tieteen polunavaajat ovat usein vastarannan kiiskiä, jotka eivät sovi kuoroon, monet kiistävät vallitsevan tiedon ja kollegojensa tutkimukset.

Sellaisten voi olla vaikea saada rahoitusta: apurahoja myöntävissä säätiöissä samat kollegat ja alan auktoriteetit antavat lausuntoja, arvottavat tekijän ja tämän työn. Harva firma myöskään on niin kaukonäköinen - tai niin äveriäs - että voi satsata epävarmaan perustutkimukseen, joka ei suoraan palvele kaupallisia tavoitteita.

Monet taiteen tai tieteen tekijät eivät ole lainkaan miellyttäviä tai mukavia, sellaisia kuin nykyinen projektiyhteiskunta edellyttää. He eivät ehkä istu tiimeihin, eivätkä ole riittävän sileäpintaisia tarjolla oleviin hankkeisiin. Hankala tyyppi, ei sen kanssa kannata ryhtyä.

Niinpä monien taiteilijoiden ja tutkijoiden onkin sangen vaikea järjestää toimeentulonsa, hyvienkään.

Monet elävät varsin "pelkistettyä" elämää, usein silkasta vähävaraisuudesta - iso osa taiteilijoista on oikeasti köyhiä, vaikka tekisi paljon töitä. Puutteeseen tottuneina he eivät ehkä tuo tätä esiin, he ovat kenties oppineet keskittymään muuhun ja loihtimaan vähästä. Mutta köyhiä yhtäkaikki.

Taiteilijat tai osa tieteen tekijöistäkään eivät välttämättä ole kenenkään leivissä. Eivätkä yrittäjähenkisiä siinä mielessä, että olisivat kyvykkäitä töidensä tehokkaaseen kaupallistamiseen tai myynnin vaatimaan markkinointisuunnitteluun.

Joten hyvät poliitikot ja päättäjät, lopettakaa ihmisten kiusaaminen ja antakaa taiteilijoille ja tieteen tekijöille kunnollinen sosiaaliturva, työttömyyskorvaukset ja eläkkeet, niin kuin muillakin ihmisillä on.

Sallikaa kuvataitelijan työttömänäkin pitää pensselinsä, jopa työhuoneensa, jos jollakulla on varaa sellaiseen. Antakaa ihmeessä kaikkien hakea apurahoja ilman, että oikeus työttömyysturvaan viedään - apurahat ovat pieniä ja tiukassa.

Lakatkaa pitämästä taiteilijoita yrittäjinä - ajatus yrittäjätaiteilijasta on perin kummallinen, yrittäjyys sopii vain joillekin. Ihan niin kuin se sopii vain harvoille sihteereille, kirjanpitäjille, opettajille tai metallimiehille.

Vai haluaisivatko kaikki pankkitoimihenkilöt tai sairaanhoitajat tulla pakkosiirretyiksi yksityisyrittäjiksi?

Kirjoittaja on alun perin siilinjärveläinen kirjailija, joka puolustaa tässä omiakin etujaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Tiukasti suojeltua metsää on jo Albanian verran

Syrjästä parrasvaloihin?

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.