Kumitissit poing poing

Esteettisen kirurgian palveluihin tulee 24 prosentin arvonlisävero ensi kuussa. MTV3 uutisoi, että epävarmuus hintojen nousun suuruudesta on saanut asiakkaat rynnimään kiristyksiin, isonnuksiin, tiukennuksiin ja siirtoihin.

Tieto perustui Suomen plastiikkakirurgien yhdistyksen puheenjohtajan kommentteihin. Hän kertoi, että ”yksityiskirurgien listat ovat täpöten täynnä, koska kaikki haluavat leikkauksensa huhtikuun loppuun mennessä.”

Hyvin markkinoitu. Nyt viimeistään alkaa puhelin soida. Ehtiskö vielä laittamaan pikatissit.

Ilmeisesti puheenjohtajan tietämys perustui omaan toimialueeseen pääkaupunkiseudulla. Meillä täällä syrjäseuduilla kun alvin tulo ei ole kuulemma vaikuttanut jonoihin lainkaan.

Jututin erästä kehäkolmosen ulkopuolella toimivaa plastiikkakirurgisissa hoidoissa mukana olevaa henkilöä. Hänen mukaansa porukka täällä periferiassa tietää kyllä alvin tulosta, mutta jonoja ei ole ollut, eikä tule.

Rajanveto alvillisen ja alvittoman leikkauksen välillä on vielä hiukan hämärä. Esimerkiksi pistoshoidot tulevat alvin piiriin, mutta luomen poisto kasvoista on yhä alviton. Karkeasti jaotellen esteettinen menee alvilliseksi, korjaava ei.

Kauneusleikkaukset pompsahtivat muutenkin pinnalle viime viikolla. Miss Suomi vm. 2012 itki sitä, että huhut plastiikkakäsittelyistä satuttavat. Ilmeisesti huulifyllinkien laitto kesken Dancing on Ice -kauden ei sattunut niin paljon, vaikka ilme kyllä kertoi muuta.

Kun missi itkee elefantin kyyneliä, telkkarissa Viidakon tähtöset esittelevät rinta muovirottingilla mitä on tullut tehtyä. Siinä on pallotissiä ja turbohuulta tyttöineen. 2010-luvun Suomesta löytyy jo tarpeeksi plastiikkapirkkoja, että sarjaan saadaan vielä muutama jatko-osa ennen kuin kumitissit loppuvat kesken.

Kehäkolmosen ulkopuolella toimivalle plastiikka-alan asiantuntijalle etelänhetelmien varustukset ovat kauhistus. Lande-Suomessa kirurgit eivät edes laita pallotissejä, se on sanaton sopimus. Ei niitä kuulemma usein pyydetäkään. Pallotissien hamuajat kun tietävät, että tavaraa ei täältä edes saa.

–Lääkärin etiikkaan kuuluu, että tehdään luonnollista. Meilläpäin sanotaan heti, jos asiakkaan toive menee yli, asiantuntija sanoo.

Eipä sillä. Ei meilläpäin rintojen maltillisiakaan suurennuksia tehdä ylipäätäänkään kuin kymmeniä vuodessa.

Yläluomien leikkaukset ovat yleisimpiä suorituksia. Pistoshoidot ja täyteaineiden laitto menevät koko ajan enemmän kaupaksi, rypyt tahdotaan pois. Pienet rasvaimut esimerkiksi kaulan alueelta ovat suosiossa. Eikä vanhaa kunnon mahalaardien imuakaan ole unohdettu.

Ilahduttavaa on, että isompien operaatioiden määrä ei ole asiantuntijan kokemuksen mukaan juurikaan noussut viimeisten vuosien aikana pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Täällä ei ole niin ulkonäkökeskeistä porukkaa. Maatiaisilla luomu on vieläkin valttia, ulkonäköpaineet eivät ole niin kovia kuin ison kirkon trendipelleillä.

Mutta. Joskus paineet ovat pääkaupunkiseudullekin tulleet. On todennäköisesti vain ajan kysymys, milloin naapurin Martalla ja Pertillä on identtiset pusuhuulet.

Alan asiantuntijakaan ei sitä toivo, vaikka tietenkin se tekisi hyvää bisnekselle. Hänen henkilökohtainen mielipiteensä on, että ihmiset saisivat pysyä luomuina ja hyväksyä itsensä sellaisina kuin ovat. Lisäksi leikkaus on aina riski, monessa suhteessa.

Toki eri asia ovat leikkaukset, jolla korjataan jotain esteettistä vauriota tai haittaa. Jos korkkiruuville leivotusta klyyvarista, sadan kilon tisseistä tai trooppisen perhosen kokoisista hörökorvista voi päästä eroon, sehän on vain hyvä.

Mutta pelkän täydellisen kauneuden tavoittelun ja turhamaisuuden takia tehdyn operaation merkityksestä kertoo paljon se, mitä asiantuntijakin uskaltaa itse asiasta sanoa:

–Vääristyneelle minäkuvalle tekee vain huonoa, että alkaa leikkauttaa itseään.

Asiantuntija on nähnyt, että se on loputon kierre. Kun kerran makaat käsiteltävänä, makaat toisenkin kerran. Et näe itseäsi oikein. Mikään ei riitä.

Siitä meilläkin alkaa olla jo esimerkkejä. Kauniin, nuoren ja terveen ihmisen muutoksesta kohti Sylvester Stallonea.

Silmätikuksi ja naurunalaiseksi joutuminen tuskin lie ollut unelmakuva ennen ensimmäistä piikkiä. Juuri siksi ensimmäinen piikki on se kaikkein tärkein.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Ylä-Savon aluetoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.