Kumpi jättää ensin?

Nokiasta ei ole luettu hyviä uutisia ainakaan kolmeen vuoteen. Ovet ovat käyneet Nokian tuotantolaitoksilla tiuhaan tahtiin eri puolilla maailmaa, kunnes valoja on sammuteltu pysyvästi. Muistan hyvin Saksan Bochumin-tehtaan sulkemisen. Globaalissa talouden valtavirrassa markkinajohtaja Nokia katsoi, ettei kalliin työvoiman Saksassa kannattanut pitää tehdasta ja perusti uuden Romaniaan.

Eipä ollut pitkäikäinen Romanian-tehdaskaan, sillä Nokia on ilmoittanut lakkauttavansa senkin. Romanialaiset ovat eurooppalaista halpatyövoimaa, mutta siitäkin huolimatta liian kalliita Nokialle.

Yhtiö on ilmoittanut, että se antaa kenkää 3 500 ihmiselle ensi vuoden loppuun mennessä. Suomesta on vähennetty 1 400 työpaikkaa, mutta ainakin 300 saa vielä etsiä muita töitä. Asiantuntijat arvioivat, että jos Nokia ei pian onnistu kääntämään kurssiaan, ilmoitettujen supistusten lisäksi tarvitaan 5 000 uutta irtisanomista. Eikä mikään takaa, että sekään riittää.

Myös Suomessa on syytä varautua siihen, että huonot uutiset jatkuvat. Analyytikoiden mukaan Salon tehtaan kokoonpanotoiminnot ovat uhattuina. Lähes kaikki toivo on ladattu Windows-puhelimeen. Sen julkaisuajankohta osuu vuodenvaihteeseen, eikä epäonnistumiseen ole varaa. Jos menestystä ei tule, myös Salossa kannattaa pelätä työpaikkojen puolesta.

Kännykkäjätti vakuuttaa, että Salolla on myös jatkossa tärkeä rooli. Mitäpä muutakaan Nokian johto voisikaan viestiä? Nokian suunnitelmissa on, että Salossa tehtäisiin tulevaisuudessa älypuhelinten ja ohjelmistojen asiakaskohtaisia räätälöintejä. Idea on ihan looginen. Osaaminen on korkealla tasolla ja laatu kunnossa. Mutta totuus on se, että vastaavanlaisia asiakaskohtaisia älypuhelineriä kyetään jo valmistamaan Aasiassakin, ja paljon halvemmalla kuin Suomessa.

Mukavaahan se olisi, että Nokia toteuttaisi yleviä periaatteitaan yhteiskuntavastuusta ja eettisyydestä, mutta kannattaa huomata, etteivät muutkaan isot toimijat valmista kännyköitään Euroopassa. Miksi siis Nokia? Markkinat kasvavat nopeammin Aasiassa ja kaukoidässä. Mitä järkeä on roudata komponentteja kasattavaksi Eurooppaan, kun sen voi tehdä halvemmalla muualla ja lähempänä markkinoita?

Nokia ei ole enää omistukseltaan suomalainen yhtiö. Vähitellen sen johto on kansainvälistynyt ja ydinosaaminen valunut hiljalleen pois Suomesta. Nokian suomalaiset työntekijät ovat olleet sitoutuneita yhtiöön ja rakentaneet omalla osaamisellaan pohjan maailmanvalloitukselle. Globaalin talouden lainalaisuudet, kiristynyt kilpailu, kustannusten nousu ja ilmeiset strategiset virhearvioinnit ovat hiljalleen nakertaneet Nokian markkinajohtajuuden perustan.

Nokialla on edelleen mahdollisuudet selviytyä kriisistään, mutta se edellyttää nopeita onnistumisia erityisesti älypuhelinten lanseerauksessa. Vaikka tuotteet löisivät läpi markkinoilla, on turha kuvitella, että menestys tekisi Suomen yksiköt millään tavalla immuuneiksi kansainvälisen suuryrityksen kylmälle logiikalle.

Huonojen uutisten katkeamaton virta sekä Nokian uuden johdon tekemät ratkaisut ovat todisteita siitä, että suomalaisten on viimeistään nyt jätettävä henkisesti hyvästit Nokialle, sillä Nokia on jo tehnyt niin Suomelle. Nokia tulee olemaan vielä pitkään yksi suurimmista työnantajista Suomessa, mutta kyyti on ollut Suomen näkökulmasta kylmää.

Surutyö kannattaa tehdä nopeasti. Meidän on aika keksiä jotain uutta vietävää maailmalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.