Kumppanit pesivät kätensä

Helsingissä käynnistynyt Etyjin yleiskokous jätti jo ennen alkamistaan ikävän läikän Suomen ja Venäjän suhteisiin, kun Suomi päätti kieltää useimpien Venäjän parlamentin edustajien mukanaolon EU:n pakotteiden perusteella.

Presidentti Sauli Niinistön maanantaina kokouksen avausistunnossa pitämä puhe selvensi päätöksen taustaa. Ennen päätöstä maamme kysyi muiden EU:n jäsenmaiden näkemystä asiaan. Vastauk­seksi saatiin vaikenemista.

”Oli paljon halua jättää Suomi vastaamaan yksin, vaikka kyse on EU:n säännöksistä”, Niinistö totesi. Kun kyselykierros ei tuonut selkeää ratkaisua, Suomi tulkitsi sääntöjä pilkuntarkasti. Lopputulos on se, että idän ja lännen välinen vuoropuhelu ei Etyj-kokouksessa etene, kun toinen osapuoli puuttuu.

On selvää, ettei EU:n pakotelistalla olevia venäläisiä valittu sattumalta Etyj-edustajiksi. Venäjä halusi provosoida EU:ta ja testata tapaa, jolla Suomi selviytyy kiusallisesta tilanteesta. Nyt, kun Suomi selviytyi huonosti, Venäjä on uhannut Suomea jatkotoimenpiteillä.

EU:n mallioppilaalla on taas peiliin katsomisen paikka. Se, että EU-kumppanit pesevät kätensä ikävistä asioista ja Suomi jää Venäjä-suhteita koskevissa päätöksissä yksin, ei ole muulta Euroopalta hyvä signaali. Kiltti Suomi tarvitsisi edes hippusen omaa pelisilmää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.