Kumppanuus vahvistaa

On käynyt ilmi, että ammattikorkeakoulujen opiskelijat haluavat selvemmät pelisäännöt työelämäyhteistyöhön. Osa opiskelijoista kokee, etteivät he saa tarpeeksi ohjausta esimerkiksi opinnäytetyöhön.

Muutama vuosi sitten ilmestyi tutkimus "Ammattikoreakoulu opiskelijan silmin". Siinä kävi ilmi, että jopa kolmannes opinnäytetyötä tehneistä koki saaneensa liian vähän tai ei ollenkaan ohjausta. Koulutuksen järjestäjän on otettava nämä viestit vakavasti.

Savonia-ammattikorkeakoulun strategisena tavoitteena on vahvistaa kumppanuuksia. Niiden avulla tuotetaan lisäarvoa opiskelijoille, henkilökunnalle ja asiakkaille. Yhtenä tavoitteena on myös helpottaa kanssakäymistä Savonian ja yritysten välillä.

Yksi merkittävä yhteistyömuoto ovat opiskelijoiden tekemät opinnäytetyöt. Puhutaan varsin tärkeästä asiasta, sillä ammattikorkeakoulutuksen ydin on työelämälähtöisyys ja opinnäytetyöt tulisi nähdä alueellisena voimavara.

Savoniassa 86 prosenttia opinnäytetöistä on hankkeistettuja eli niissä on tehty yhteistyösopimus yrityksen kanssa. Puhutaan mittavasta kehityspotentiaalista, kun muistetaan että vuositasolla valmistuu noin 1 000 opinnäytetyötä.

Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö kytkeytyy usein opiskelijan harjoitteluun, ja siten yritys saa tästä vahvan kehittämispaketin.

Savoniassa on tehty opinnäytetyöprosessin kehittämistyötä jopa valtakunnan mittakaavassa erinomaisesti. Syksystä lähtien kaikilla on käytössä yhteiset opinnäytetyöohjeet.

Uutuutena on palvelu, jossa yritys voi tarjota opinnäytetyöaiheita Savonian verkkosivujen välityksellä. Aiheet tulevat opinnäytetyökoordinaattorille, joka lähettää ne eteenpäin koulutusohjelmille.

Voimaa vieraista Kumppanuuksia kehitellään ja kumppanuuksia kuunnellaan herkällä korvalla. Yksi osa-alue vaatii kuitenkin erityistä huomiota: kansainvälisyys.

Joskus kuulee puhuttavan, että Suomessa ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat ovat vapaamatkustajia. He saavat ilmaisen koulutuksen ja opiskelun päätyttyä he palaavat kotimaahansa.

Näin toki tapahtuu, mutta usein olosuhteiden pakosta. Työ- tai harjoittelupaikan saaminen on monta kertaa erityisen vaikeaa. Vaikka koulutetun työvoiman tarve kasvaa, yritykset arkailevat ottaa ulkomaalaisia työntekijöitä.

Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat ovat Suomelle valtava mahdollisuus. Ulkomaalaiset ovat yksi tärkeä tulevaisuuden työvoimapulaa helpottava ja kilpailukykyä edistävä voimavara. Tätä mahdollisuutta meillä ei ole varaa hukata.

Vaikka ulkomaalaiset palaisivat kotimaahansa, he voivat toimia yritysten yhdyshenkilöinä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että he ovat luoneet kontakteja jo opiskeluaikana.

Kansainvälisyys on tulevaisuuden suuria haasteita ja suomalaiset korkeakoulut ovat usein pieniä tekijöitä maailman mittakaavassa. Tämän takia verkostoituminen on yksi mahdollisuus tehostaa toimintaa.

Itäistä yhteistyötä ISAT (Itä-Suomen korkeakoulut) on Savonian ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulujen syvenevä strateginen kumppanuus. Sillä nostetaan korkeakoulujen laatua ja lisätään niiden vaikuttavuutta.

Jo nyt on kiinnitetty huomiota muun muassa Venäjä-osaamiseen. Kumppanukset ovat päättäneet panostaa matkailuun ja sitä tukevaan liiketoimintaosaamisen kehittämiseen Karjalan, Pietarin ja Astrakhanin alueilla.

ISAT on tiivistänyt yhteistyötään myös Itä-Suomen yliopistoon. Korkeakoulut ovat perustaneet yhteisen johtoryhmän ja käynnistäneet yhteistyön kolmella kehittämis- ja painoalalla: energia ja luonnonvarat, hyvinvointipalvelut ja Venäjäosaaminen.

Valitut kohteet ovat Itä-Suomen kehittymisen kannalta merkittäviä ja sopivat kaikkien korkeakoulujen profiileihin. Paikallisella tasolla voimme sopia yhteisistä tavoitteista, mutta konkreettisesti tämä näkyy esimerkiksi Savilahden kampuksen yhteisissä kehityssuunnitelmissa.

Sanotaan, että terve romanttinen suhde perustuu tasavertaiseen kumppanuuteen. Organisaatioissa tämän lisäksi onnistunut kumppanuus merkitsee lisääntynyttä tietopääomaa ja kilpailukykyä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi ammattikorkeakouluja (25 ammattikorkeakoulua) monipuolisten mittareiden avulla esimerkiksi: aluevaikuttavuus, opiskelijarekrytointi ja tutkimus- ja kehitystoiminta.

Vuonna 2009 Savonia sijoittautui kokonaistulosten perusteella kolmanneksi. Tämä kertoo siitä, että Savonia on tasokas yhteistyökumppani.

Kirjoittaja on Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.