Kun ei rahat riitä

Kuntien talous ei ole päässyt ihan niin kireäksi kuin vuosi, pari sitten ounasteltiin. Kasvaneet valtionavut ovat pelastaneet monetkin pahimmasta hädästä.

Mutta on väärin ajatella, että kunnissa voitaisiin elää kuin koetut kovat olisivat olleet pelkkää pahaa unta. Väestön väheneminen ja ikääntyminen sekä työpaikkojen puute pakottavat niin maasta kuin teollisuudestakin eläviä pieniä kuntia ja kaupunkeja ikäviin ratkaisuihin, jotka on tehtävä, vaikka mieli ei tekisi.

Ainakin kahden savolaisen kunnan taloushuolet ovat kärjistyneet viime viikkoina. Teollistunutta Punkaharjua ei ole totuttu pitämään suinkaan Etelä-Savon heikoimpana kuntana, mutta niin vain ovat kunnan rahat vähissä. Talous saadaan oikaistuksi vain kovin toimin, ja nopein ja tehokkain keino on säästää kunnan palkkakuluista.

Tilapäiset lomautukset, lomapalkasta luopuminen; siinä tuttuja vaihtoehtoja. Erikoista Punkaharjun tapauksessa on se, että kunnanjohtaja Sami Sulkko on lupautunut ensimmäisenä alentamaan omaa palkkaansa.

Pohjois-Savossa on Stromsdalin kartonkitehtaan kaksi ja puoli vuotta kestänyt seisokki tehnyt ison loven Juankosken kaupungin talouteen. Yksistään vuonna 2010 kaupunki menetti noin 2,4 miljoonaa euroa verotuloina. Kaupungin palkkaama konsultti on todennut Juankosken tehneen alijäämää jo Stromsdalin pyöriessä. Ammattimiehen tyly arvio on, että nykyisellä menolla Juankoski luokitellaan ensi vuonna kriisikunnaksi ja joutuu sen myötä valtion erityistarkkailuun.

Velkaa Juankoskella on jo asukasta kohti enemmän kuin muilla Pohjois-Savossa, joten Kreikasta ei ole enää malliksi.

Kartonkitehtaan käynnistyminen luo valoa kesäiseen pimeyteen, mutta se ei vielä riitä. Kunnallisia palveluja on karsittava ja keskitettävä. Kolmen keskuksen Juankoskella se johtaa väistämättä sisällissotaan, sillä vanha Muuruvesi ja Säyneinen eivät toki luovu kättentaputuksin eduistaan Juankoskella olevan kuntakeskuksen hyväksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.