Kun kenttä puhuu...

Puoluekokouksissa kaikuu "kentän ääni", näin sanotaan. Keskustapuolueen kesäisten kokousten kenttä puhuu jopa tuhansin suin, muissa puolueissa pysytään muutamien satojen lukemissa. Kun kenttä puhuu, niin silloin se on myös aidointa kansanvaltaa...

Mutta onko puoluekokousta pitävä kenttä puolueen jäsenkunta pienoiskoossa? Puhuvatko puoluekokousedustajat samoin äänenpainoin ja samoista asioista kuin puolueen rivijäsenet?

Juuri nyt voi vastausta etsiä vaivattomasti siitä listasta, joka on laadittu SDP:n ensi kesän puoluekokousedustajista.

Pieneen muotovirheeseen sortunutta Kuopiota lukuunottamatta kaikki ovat valikoineet jäsenäänestyksellä edustajansa käyttämään kentän ääntä Hämeenlinnassa, jossa valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja ja uusi puoluesihteeri ja vahvistetaan myös puolueen tulevaisuuden suuret suuntaviivat ja strategiat.

Aloitetaan Helsingin piirin 28 edustajasta:

Kansanedustaja Erkki Tuomioja, apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen, lääkäri Ilkka Taipale, kauppatieteiden kandidaatti Arto Bryggare, toimittaja Ulpu Iivari, europarlamentaarikko Reino Paasilinna, tuottaja Osku Pajamäki, puheenjohtaja Heta Välimäki, kansainvälisten asiain sihteeri Tarja Kantola, juristi Heli Puura; siinä SDP:n rivijäsenten suorittaman jäsenäänestyksen kymmenen kärkinimeä.

Montako tavista, perusdemaria, on tuossa joukossa?

Ex-ulkoministeri Tuomioja on herra-ainesta ja pyrkii vakavasti puheenjohtajaksi, ex-ministeri Haatainen on nykyisin Helsingin kaupungin ykkösjohtajia. Taipaleella on takanaan pitkä ura kansanedustajana kuten myös Bryggarella.

Ulpu Iivari on entinen europarlamentaarikko ja puoluesihteeri ja Paasilinna edelleen Brysselin miehiä. Pajamäki on SDP:n keskipolven näkyvimpiä kellokkaita. Heta Välimäki on demarinuorten puheenjohtaja, Tarja Kantola taas SAK:n näkyvimpiä naisia. Ainoa meille maakuntien ihmisille tuntematon demaritavis on lakinainen Heli Puura.

Googletus kertoo, ettei Puurakaan ole mitä tahansa työläisnaisia Kallion tai Sörnäisten punaisista kaupunginosista. Hän on työskennellyt usean SAK-laisen liiton työmarkkinajuristina yhteensä vuosikymmenen, toiminut myös SDP:n eduskuntaryhmän lakimiehenä ja osallistunut vahvasti myös Helsingin kunnallispolitiikassa niin valtuustossa, hallituksessa kuin tärkeissä lautakunnissakin.

Että semmoinen "kenttä" ovat nämä ensimmäiset kymmenen valittua demaria.

Eivätkä nimidemarit heihin lopu. Kirjailija Jörn Donner, viestintäpäällikkö Hilkka Ahde, muusikko Harri Saksala, valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen, varatuomari Kari Lehtola, eläkeläinen Riitta Prusti, siinä poimintoja kahdeksantoista muun joukosta.

Nimekästä ja edustavaa sakkia, jota yhdistää aatteen lisäksi se seikka, ettei kukaan heistä ole tehnyt työuraansa niissä ammateissa, joista puolueen kannatus on perinteisesti kummunnut.

En ole ainoa, jota SDP:n "kentän" todellinen koostumus ihmetyttää ja mietityttää. Samaan asiaan on kiinnittänyt huomionsa esimerkiksi SDP:n kuopiolainen piirisihteeri Eero Hoffrén.

Puoluekokouksissa jäsenkunnalla olisi ainutlaatuinen mahdollisuus ilmaista suoraan mielipiteensä puolueen toimista ja toimijoista. Käsi sydämelle: miksi esimerkiksi SDP:n puolueväki ei kuitenkaan äänestä edustajikseen todellisia perusdemareita, vaan antaa äänensä mieluummin puolueen kellokkaille tai julkkiksille, jotka sitten ovat muka puhuvinaan kentän äänellä?

Suomessa valta on muodollisesti kansalla, vaikka arki usein toista kertookin. Tavallisten ihmisten pitäisi käyttää täysimääräisesti hyväkseen niitä oikeuksia ja mahdollisuuksia, jotka heille lakien ja asetusten mukaan kuuluvat.

Julkkikset ja puolueen kellokkaat saavat paistatella vallan kulisseissa ja julkisuudessa läpi vuoden. Tavalliset tavikset haaveilevat kotioloissaan, että he voisivat olla joskus päivän kuninkaana ja panna maan asiat kuntoon. Puoluekokouksessa heillä olisi siihen tilaisuus, mutta rohkeus pettää valitettavasti ratkaisevalla hetkellä - oman porukan jäsenäänestyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.