Kun on tietoa

Sisäpiiritiedolla tehdään rahaa myös Suomen liike-elämässä, vaikka mieluusti esitellään kyllä kansainvälisiä vertailututkimuksia, miten vähän meidän yhteiskunnassamme esiintyy korruptiota.

Viimeksi on Helsingin käräjäoikeus langettanut oman alustavan tuomionsa - puoli vuotta ehdollista vankeutta - nimekkäälle sijoittajalle Timo Jouhkille, joka oikeuden mukaan hankki itselleen sisäpiiritietoon tukeutuen 140 000 euron hyödyn Pohjolaan sulautuneen Conventumin osakkeilla. Jouhki itse on kiistänyt väärinkäytökset, joten oikeusprosessi vielä jatkuu. Aika näyttää jos näyttää, mikä on lopullinen totuus tässäkin suomalaiselle rahamiehille kiusallisessa tapauksessa.

140 000 euroa on sinänsä kohtuullisen pieni summa tämän päivän liike-elämässä, ja rikka rokassa verrattuna vaikkapa aiemmin oikeudessa puituihin TJ Groupin osakeannin sisäpiirikuvioihin.

Hyvin kiillotetussa kilvessä pienikin naarmu erottuu silti selvästi. Mitä enemmän tavalliset kansalaiset sijoittavat pääomiaan erilaisiin rahastoihin tahi eri yritysten osakkeisiin, sitä lujempaa moraalista ryhtiä vaaditaan niiltä, joitten käsiin rahaa on hyvässä uskossa uskottu. Toisten rahojen väärinkäyttäminen ja kaikkinainen vilpillinen menettely on oltava ehdottomasti kiellettyä, koska salassa tapahtunut väärinpeluu ei ole yhtään kauniimpaa kuin yöllinen varastelu tai ryöstely.

Sisäpiiririkokset eroavat muusta rikollisuudesta siinä, että niihin voivat syyllistyä vain yhteiskunnan hyväosaisimmat ja etuoikeutetuimmat kansalaiset. Juuri siksi ne ovat myös rikoksista vastenmielisimpiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.