Kun on tietoa

Sisäpiiritiedolla tehdään rahaa myös Suomen liike-elämässä, vaikka mieluusti esitellään kyllä kansainvälisiä vertailututkimuksia, miten vähän meidän yhteiskunnassamme esiintyy korruptiota.

Viimeksi on Helsingin käräjäoikeus langettanut oman alustavan tuomionsa - puoli vuotta ehdollista vankeutta - nimekkäälle sijoittajalle Timo Jouhkille, joka oikeuden mukaan hankki itselleen sisäpiiritietoon tukeutuen 140 000 euron hyödyn Pohjolaan sulautuneen Conventumin osakkeilla. Jouhki itse on kiistänyt väärinkäytökset, joten oikeusprosessi vielä jatkuu. Aika näyttää jos näyttää, mikä on lopullinen totuus tässäkin suomalaiselle rahamiehille kiusallisessa tapauksessa.

140 000 euroa on sinänsä kohtuullisen pieni summa tämän päivän liike-elämässä, ja rikka rokassa verrattuna vaikkapa aiemmin oikeudessa puituihin TJ Groupin osakeannin sisäpiirikuvioihin.

Hyvin kiillotetussa kilvessä pienikin naarmu erottuu silti selvästi. Mitä enemmän tavalliset kansalaiset sijoittavat pääomiaan erilaisiin rahastoihin tahi eri yritysten osakkeisiin, sitä lujempaa moraalista ryhtiä vaaditaan niiltä, joitten käsiin rahaa on hyvässä uskossa uskottu. Toisten rahojen väärinkäyttäminen ja kaikkinainen vilpillinen menettely on oltava ehdottomasti kiellettyä, koska salassa tapahtunut väärinpeluu ei ole yhtään kauniimpaa kuin yöllinen varastelu tai ryöstely.

Sisäpiiririkokset eroavat muusta rikollisuudesta siinä, että niihin voivat syyllistyä vain yhteiskunnan hyväosaisimmat ja etuoikeutetuimmat kansalaiset. Juuri siksi ne ovat myös rikoksista vastenmielisimpiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.