Kun viina Suomen pelasti

En taho viinaa puoltaa, sanotaan suositussa kapakkalaulussa, enkä sitä tahdo itsekään sen enemmälti suositella.

Kun olen kuitenkin lueskellut muutamana iltana historiantutkija Teemu Keskisarjan kansanomaisella otteella kirjoittamaa teosta Vääpeli T:n tapaus ja muita kertomuksia suomalaisesta terrorista (Atena 2010, 292 sivua), olen joutunut tarkistamaan kantaani alkoholiin.

Keskisarja todistaa vakuuttavin näyttein, miten viina on pelastanut meidät suomalaiset paljolta pahalta ainakin poliittisesti.

1930-luvun äärioikeistolainen Lapuan liike oli tuhota orastavan demokratian äskettäin itsenäistyneestä Suomesta. Valtakunnan onneksi liikkeen johtajat, etunenässä kuulu Vihtori Kosola ja myöhempi kenraali Kurt Martti Wallenius, eivät kansakunnan onneksi sylkeneet lasiin, vaan kuppia otettiin joskus turhankin tuhdiksi.

Viinan takia kävi sitten vuoden 1932 talvella Mäntsälässä niinkuin kävi.

Viinaan eivät kompastuneet vain Suur-Suomesta haaveilleitten isänmaanystävien hurskaat toiveet, vaan yhtä lailla pullon korkkiin narahti myös politiikan kentän vastalaidalla moni äkkiväärä sosialisti ja kommunisti.

Vuoden 1918 talven kansalaissodan näkijöitä ja kokijoita ei ole enää todistamassa tuon verisen välienselvittelyn kulusta. Teemu Keskisarja palauttaa nyt lukijainsa mieleen, miten punainen puoli menetti pelin Kuopiossa.

Keskisarja sanoo, että vaalitulosten perusteella Kuopio oli tuohon aikaan maan vasemmistolaisimpia kaupunkeja. Siitä olisi hyvinkin tulla Varkauden tapainen "saareke valkoisten selustaan". Vuoden 1917 joulukuussa kuuluisa bolshevikki ja Leninin ystävä Jukka Rahja järjesti jopa erityisen junan tuomaan aseita Kuopion punakaartille.

Juna otettiin innostuksella vastaan ja kuopiolaisten punaisten henkinen johtaja, entinen sosiaalidemokraattinen kansanedustaja Ville Vainio loihe lausumaan suurellisesti: - Nyt on meillä aseita ja piisataan lahtareille!

Vaan miten kävi? Pyssyjä oli, mutta ne jäivät jakamatta, kun asekuljetuksen päällikkö ja Vainio poistuivat juopottelemaan. Näin kansalaissota meni Kuopion ohi liki verettömästi.

Vaikka Kuopion punaiset jäivät sodassa toiseksi toisten punaisten tavoin, kaupungista puhuttiin 1920-luvulla yleisesti "Suomen Moskovana".

Rahjan veljesten välityksellä kuopiolaisilla kommunisteilla oli suora yhteys Venäjän bolshevikkeihin. Ennen muuta kaupungissa toimitettiin ärhäköitä työväenlehtiä, jotka kirjoituksillaan antoivat suuntaa koko maan äärivasemmistolle.

Kun Kuopiossa tehtiin täyspäiväisesti vallankumousta, niin totta kai se pani liikkeelle myös vastavoimat. Nykyisen Supon varhainen edeltäjä Etsivä keskuspoliisi EK pani miehensä pitämään silmällä entisiä punaisia ja värväsi tiedonantajikseen myös vinkkimiehiä, vasikoita, heidän joukostaan.

Vasikoijista ei ole koskaan pidetty, ja paljastuminen on häpeällistä ja jopa hengenvaarallista. Yksi Vääpeli T:n tapaus -teoksen keskeisiä juonteita on tarina, miten tovereistaan laverrellut kuopiolainen työmies Pekka Pitkänen teloitettiin syyspimeässä tuolloin vielä metsää kasvaneelle Taivaanpankolle.

Juoppous oli Pitkäsenkin perisynti, ja näin EK:n oli helppo saada hänet puhumaan ohi suunsa tovereistaan. Yhdeksän kuukautta Pitkänen välitti tietoja, joitten perusteella Kuopion äärivasemmistolaisten aktivisteista yksi toisensa jälkeen napattiin kiven sisään.

Vasemmalla ymmärrettiin, että jossakin vuoti.

Legendoiksi nousseet Arvo "Poika" Tuominen ja Niilo Wälläri lähetettiin tutkimaan Kuopion oloja, ja näin Pitkänen paljastui. Kaksi ammattivallankumouksellista, Hugo Ahokanta ja tuusniemeläisjuurinen Emil Räsänen pantiin asialle.

Perjantain vastaisena yönä syyskuun 16. päivänä 1921 Pitkänen sai Taivaanpankolla kuolettavat luodit takaraivoonsa. Sammalikkoon kätketty ruumis löydettiin parin päivän päästä sunnuntaina, kun omaiset alkoivat ihmetellä, kun Pitkästä ei alkanut kuulua ryyppyreissulta kotiin.

Ahokanta pidätettiin tuoreeltaan Kuopiossa, mutta häntä ei kyetty todistamaan syylliseksi murhaan. Emil Räsänen sen sijaan oli ottanut heti surmatyön jälkeen suunnan kohti Pietaria, jossa hänet esiteltiin tovereille todellisena "Taivaanpankon sankarina".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.