Kunhan ei kohtuuttomuuksia

Valtiovarainministeriön arvion mukaan peräti 164 kuntaa saattaa korottaa ensi vuonna kiinteistöveroa, jos lausuntokierroksella oleva laki kiinteistöverosta toteutuu. Se antaa kunnille mahdollisuuden nostaa vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroa jopa yli 40 prosenttia (Helsingin Sanomat 1.7.). Muutos on erityisen merkityksellinen muun muassa Kuopiolle, jonka alueella on noin 10 000 kesämökkiä. Tosin palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen ei innostu korotusmahdollisuudesta, koska kaupungin kilpailukyky voisi vaarantua.

Kiinteistöveroihin liittyy jossain määrin näköharhaa, sillä kehittyneistä tietojärjestelmistä huolimatta verottajan tiedot ja käsitykset rakennuksista ja niiden arvosta eivät ole ajan tasalla joka kunnassa. Usein verotusarvot ovat paljon matalammalla tasolla kuin ne käypien arvojen perusteella voisivat olla.

Jos mökkiläisten verotusta vielä nykyisestä kiristetään, alkaa olla aika pohtia tosissaan kaksoiskuntalaisuutta. Olisi esimerkiksi harkittava vakavasti mökkiläisten äänioikeutta kuntavaaleissa.

Vuosittain yli 1,6 miljardia euro tuottava kiinteistöverojärjestelmä on kehittynyt vähitellen merkittäväksi kuntien tulojenkeruumuodoksi. Syykin on selvä. Kiinteistöjä ei voi piilottaa veroparatiiseihin eli kiinteistönomistaja ei pääse veroja karkuun. Mikäpä siinä, kunhan ei mennä kohtuuttomuuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.