Kunhan ei kohtuuttomuuksia

Valtiovarainministeriön arvion mukaan peräti 164 kuntaa saattaa korottaa ensi vuonna kiinteistöveroa, jos lausuntokierroksella oleva laki kiinteistöverosta toteutuu. Se antaa kunnille mahdollisuuden nostaa vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroa jopa yli 40 prosenttia (Helsingin Sanomat 1.7.). Muutos on erityisen merkityksellinen muun muassa Kuopiolle, jonka alueella on noin 10 000 kesämökkiä. Tosin palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen ei innostu korotusmahdollisuudesta, koska kaupungin kilpailukyky voisi vaarantua.

Kiinteistöveroihin liittyy jossain määrin näköharhaa, sillä kehittyneistä tietojärjestelmistä huolimatta verottajan tiedot ja käsitykset rakennuksista ja niiden arvosta eivät ole ajan tasalla joka kunnassa. Usein verotusarvot ovat paljon matalammalla tasolla kuin ne käypien arvojen perusteella voisivat olla.

Jos mökkiläisten verotusta vielä nykyisestä kiristetään, alkaa olla aika pohtia tosissaan kaksoiskuntalaisuutta. Olisi esimerkiksi harkittava vakavasti mökkiläisten äänioikeutta kuntavaaleissa.

Vuosittain yli 1,6 miljardia euro tuottava kiinteistöverojärjestelmä on kehittynyt vähitellen merkittäväksi kuntien tulojenkeruumuodoksi. Syykin on selvä. Kiinteistöjä ei voi piilottaa veroparatiiseihin eli kiinteistönomistaja ei pääse veroja karkuun. Mikäpä siinä, kunhan ei mennä kohtuuttomuuksiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.