Kunhan koulunsa käyvät

Lakkautetaan Peräkylän koulu. Eipäs, juupas ja sitten valtuutetut päättämään. Näin on tässä menetelty takavuosina Pieksämäen seudulla ja muuallakin.

Onneksi on nyt saatu valmisteluun ryhtiä. Pieksämäen koulutuslautakunta perusti vuosi sitten yhtenäiskoulua valmistelevan työryhmän, joka on tehtävänsä tehnyt. Kolme eri vaihtoehtoista mallia muotoutui: Yhtenäiskoulumalli, keskitetty malli ja palvelurakennemalli, puolensa kullakin.

Keväällä 2009 käsiteltiin kasvatus- ja opetuspalveluiden kehittämistä laajalti valtuustoseminaarissa. Kaupunginhallitus nimesi kuukausi sitten laajapohjaisen työryhmän jatkamaan valmistelua. Lopulliset esitykset tulevat valtuuston päätettäväksi syksyllä. Puolitoista vuotta valmistelua - varmasti on kaikki näkökannat siihen mennessä ruodittu ja puntaroitu.

Erilaisten vaihtoehtoisten mallien osittainen väläyttely julkisuudessa, huhupuheet, luulot ja silkka tietämättömyys kuitenkin nostattavat tunteita ja ruokkivat edelleen tasoltaan kovin vaihtelevaa keskustelua.

Ahdistusta lisää se, että väes-töennusteiden mukaan oppilasmäärä vähenee reippaasti ja sitä myötä myös valtionosuudet kustannuksiin. Trendi muuttuu vain jos elinkeinopolitiikassa onnistutaan ja saadaan seudulle merkittävästi lisää työpaikkoja.

Kouluasioita on hyvä tarkastella puhtaasti omista ja lastensa näkökulmasta ja mielipiteensä kertoa. Päättäjänä joutuu kuitenkin katsomaan kokonaisuutta.

Huomioitavia asioita on paljon. Päätöksiä ei tehdä vain tämän päivän tarpeisiin. Ratkaisujen on oltava kansalaisten kannalta oikeudenmukaisia, tasa-arvoisia, laadukkaita ja kustannustehokkaita. Kuntapäättäjänä ei voi unohtaa sitä, että resursseja on jaettava myös muille toimialoille. Vain äänekkäimpien ja aktiivisimpien ehdoilla ei voida toimia.

Suomalainen koulujärjestelmä on saanut vuodesta toiseen arvostusta maailmalla ja siitä ollaan tekemässä vientikelpoista toimintamallia - emme siis ole huonoa parantamassa.

Nyt on löydyttävä malttia puurtaa selvitysyö kiihkottomasti loppuun ja tehdä sen pohjalta kypsiä ratkaisuja. Lopputuloksen on oltava sellainen, että se takaa pieksämäkeläisille lapsille laadukkaan ja turvallisen oppimisympäristön vuosiksi eteenpäin. Samalla on luotava kestävät pelisäännöt sille, miten tulevaisuuden muutostarpeisiin reagoidaan.

Itse suhtaudun virinneisiin koulukeskusteluihin aika leppoisin mielin. Omat lapset ovat jo ohittaneet peruskouluvaiheen eikä asiassa ole enää henkilökohtaisia intressejä, kokemusta lasten koulutien kivikkoisuudesta kylläkin.

Tehdään niin kuin hyvä tulee.

Kirjoittaja on Vaalijalan kuntayhtymän johtava lääkäri Pieksämäeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.