Kuningas taiteen vaatteissa

Svenska Teaternin tuoreessa Kuningas-näytelmässä Björn Wahlroos haluaa pukeutua hepeniin ja kerätä rapujuhliinsa isokenkäisten hovia.

Oikea Wahlroos puolestaan kertoi kulttuuriväelle oman näkemyksensä kulttuurialojen edistämis- ja tukemisyhdistyksen Konstsamsfundetin vuosijulkaisussa. Hänen mukaansa kulttuurilla ja taiteella ei ole itseisarvoa.

Kulttuuriväki pöyristyi Wahlroosin näpäytyksestä ja tyrmäsi sen heti. Kirjailija Jörn Donner kysyi, miten rahalla tai yhtään millään olisi itseisarvoa ilman ihmisten päätöstä. Hyvä kysymys. Kiinnostavampaa tosin on, miksi haluamme juuri pankkiirin kertovan meille elämänarvoista.

Elinkeinoelämän supervaikuttajilla on ehkä enemmän valtaa kuin koskaan.

Myös sivettikissamainen Wahlroos on saavuttanut aseman, jossa puolivillaiset lausahdukset sosiaaliturvasta, luonnonsuojelusta tai kulttuurista muuttuvat poliittisiksi kannanotoiksi.

Taloudellinen valta ei ole irrallinen saareke yhteiskunnassa, vaikka Kuningas-näytelmässä valtikkaa puristaakin yksinäinen reppana.

Hyvä esimerkki elinkeinoelämän valtakeskittymistä ovat työeläkeyhtiöt. Suomen suurimpien pörssiyritysten johtajat ovat ujuttautuneet työeläkeyhtiöiden hallituksiin, mistä käsin he voivat vaikuttaa työeläkeyhtiöiden omistamien yritysten asioihin.

Sattumalta työeläkeyhtiöt ovat suurimpien suomalaisten pörssiyritysten suuromistajia, joten samat tyypit istuvat päättämässä johtamiensa pörssiyritysten hallituskokoonpanoista. Toimitusjohtajat ovat siis pestautuneet pomojensa pomoiksi.

Wahlroos kritisoi jo vuonna 2003 työeläkejärjestelmää korruptoituneeksi ja suomi tuolloin myös yhtiöiden sijoitusten kehnoutta. Vasta pankkiirin kommentti laittoi taloustoimittajat ja pääkirjoitusten värkkääjät keskittymään työeläkejärjestelmän epäkohtiin.

Kritiikin jälkeen Sampo-konsernin hallitukseen on tullut työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria ja toimitusjohtajaksi Varman hallituksessa istuva Kari Stadigh. Wahlroos toimii hallituksen puheenjohtajana Sampo-konsernissa, joka kytkeytyy hänen kritisoimiinsa työeläkeyhtiöihin.

Ainakin osan Wahlroosin yhteiskunnallisista kommenteista voi nähdä pelkkinä heittoina–eräänlaisina pankkiirin taideperformansseina. Vakavalla Wahlroosilla puolestaan on kytköstensä kautta hyvät vaikutusmahdollisuudet kaikkia suomalaisia koskeviin asioihin. Provosoivia mielipiteitä suoltava Wahlroos voi vaikuttaa ilman vaatteita tepastelevalta keisarilta, mutta valtaa kuvaava liituraitapuku on päällä harkitusti.

Suomalaisten pitää tietää, mihin ja millä perusteella heidän työeläkevaroja käytetään. Osakkeenomistajien kannalta puolestaan on kyseenalaista, jos ilman omaa omistusta ja riskiä palkattu toimitusjohtaja voi istua työeläkeyhtiön hallituksessa päättämässä omista pomoistaan.

Lehdet ovat harvakseltaan uutisoineet elinkeinoelämän yksittäisistä ristikytköksistä, mutta useimmiten kokonaiskuva monimutkaisista kiemuroista jää hataraksi. Ehkä parhaan havainnollistuksen aiheesta on tarjonnut Susanna Kuparisen ohjaama Eduskunta II -näytelmä, jonka Tutkivan journalismin yhdistys palkitsi taannoin Lumilapio-palkinnolla.

Kuparinen yhdisti journalismin ja teatterin faktapohjaiseksi yhteiskuntakritiikiksi. Taiteen muotokeinoja tarvittiin taas kerran, vaikka näytelmä varmasti liioittelikin elinkeinoelämän vaikuttajien sarvipäisyyttä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.