Kuningattarelta putosi kruunu

Marimekko ei ole ikinä ollut tavanomainen rättifirma, sen tietää jokainen vähänkin tekstiilialaa ja muotia seurannut. Sen todistavat viime päivien käänteet yhtä lailla kuin Marja-Leena Parkkisen ja Ristomatti Ratian teos Love Armi, joka on uskomaton kuvaus Suomen tunnetuimpiin kuuluneesta naisesta ja Marimekon vuosikymmenistä hänen johdossaan.

Draamaa riittää yhä.

Marimekolla on takanaan 57 kirjaimellisesti värikästä vuotta. Näiden vuosikymmenten aikana tekstiili- ja muotialalla on yrityksiä tullut ja mennyt. Mareissa on karismaa, jos tekstiileistä niin voi todeta.

Yritystä tuskin olisi, jos sillä ei lisäksi olisi ollut kahta valovoimaista keulakuvaa. Ensimmäinen oli yrityksen perustaja Armi Ratia ja viimeksi sellainen oli Kirsti Paakkanen. Väliaika Amerin omistuksessa oli syöstä yrityksen perikatoon. Amerilla ei ollut antaa kasvoja Marimekolle.

Armi Ratia ja Kirsti Paakkanen ovat olleet poikkeuksellisia yritysjohtajia eikä yty näytä kadonneen eläkeläis-Paakkasesta Nizzan hiekkarannoille. Paakkasen kontrolli petti, kun nykyinen toimitusjohtaja Mika Ihamuotila vuoden lopussa ilmoitti, ettei pysty ostamaan edeltäjältään osakkeita, joiden osto-oikeudesta, mutta ei ostovelvollisuudesta, osapuolilla oli sopimus.

Hän tohti ojentaa median välityksellä "poikaa", jolle tuli myyneeksi firmansa. Tytöttely on halventavaa, mutta niin on pojittelukin. Ihamuotila on sentään 44-vuotias kauppatieteiden tohtori ja pörssiyhtiön toimitusjohtaja.

Himpun vaille kahdeksankymmenvuotias Paakkanen on yhä ilmeisen topakka lady. Hän jopa tarjosi itseään jälleen toimitusjohtajaksi, jos niin on tarvis. Tuohduksissaan hän huomautti, että Ihamuotila on pankkiiri eikä tunne vaatetusalaa.

Eikö Paakkanen tiennyt sitä kiherrellessään televisiokameroiden paisteessa ja esitellessään ilmeisen mieluisaa seuraajaansa runsas vuosi sitten?

Yrittäjäneuvoksen arvonimellä palkittua Paakkasta on luonnehdittu Marimekon pelastajaksi ja sellainen hän varmasti on ollutkin. Viimeaikaisilla puheillaan hän on kuitenkin vahingoittamassa elämäntyötään.

Paakkasta on pidetty suorastaan yritysmaailman kuningattarena. Mutta kun on luopunut, on luopunut. Sen jälkeen on pidettävä mölyt mahassa, kuten Lenita Airisto suorasukaiseen tyyliinsä kehottaa (Iltalehti 7.1.). Tällä kertaa hän on harvinaisen oikeassa.

Vuodenvaihteen tapahtumat osoittavat, että sivistyneen käytöksen oppimäärä oli jäänyt Paakkaselta kesken, kruunu putosi päästä.

Eihän vain kysymys ollut rumasta kostosta, kun Paakkanen Ihamuotilan yllätykseksi möi torstaina kaikki omistamansa osakkeet muille kuin seuraajalleen, muun muassa suomalaisille eläkeyhtiöille Varmalle ja Ilmariselle?

Marimekko on aina ollut tarina, ilmiö, taideteos ja on sitä yhä. Se on arjen luksusta, ei koskaan halpaa, mutta tuotteet ovat haluttuja ja niitä on totuttu pitämään hintansa arvoisina. "Marimekkoihmisille" se on ollut jopa elämäntapa, life style.

Kansainvälisesti Marimekolla riittää kilpailijoita. Pariisissa, Lontoossa, Moskovassa se on yksi pieni merkki maailmanmerkkien rinnalla. Sen haluttavuuden eteen on tehtävä kovasti töitä etenkin nyt, jos kulutuskysyntä laskee kotimaassa ja maailmanlaajuisesti useamman vuoden ajan. Asiakkaat eivät osta myötätunnosta mitään.

Linja on muuttumassa. Paakkasen aikana loisteliasta juhlamuotia tehnyt Jukka Rintala on jo jättänyt Marimekon ja bisnesmuodista vastaava Ritva Falla, muotoilun valtionpalkinnolla palkittu taiteilija, on lehtitietojen mukaan lähdössä.

Yritys tarvitsee menestyäkseen lahjakkaita uusia suunnittelijoita. Heitä toki löytyy. Marimekko on selvittänyt monet myrskyt ja osoittanut armimaisen elinvoimansa. Selviää se nytkin, vaikka aallokossa pelastusrenkaita voi olla vaikea havaita.

Onko komeasta Ihamuotilasta Marimekon kasvoksi, sen näyttää aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.