Kuninkaallisissa häissä

Tänään lauantaina kuninkaallisen romantiikan ystävät seuraavat Monacon ruhtinashäitä. Keväällä juhlittiin kuninkaallisia häitä Englannissa ja viime kesänä Ruotsissa. Harvinainen suma!

Joskus voi sattua olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuten Charlesin ja Dianan häissä heinäkuussa 1981.

Juhlahumuun sukeltamista ei erityisesti suunniteltu, mutta englantilaisen isäntäperheen äiti sai häiden aattona inspiksen. Niinpä pakattiin kamerat, eväät ja makuupussit ja sullouduttiin metroon. Underground pysähteli tuon tuosta, kun täyteen ahdetuissa vaunuissa kyynärpää tai laukunnurkka raotti liukuovia.

Änkäytyessämme ulos lähellä Buckinghamin palatsia yksi makuupussi katosi tungokseen.

Kadut ja puistot olivat täynnä viirein, lipuin ja Diana- ja Charles-naamarein varustautuneita juhlijoita. Prinssi Charlesia esittävä varsin hörökorvainen karikatyyri-ilmapallo oli erityisen suosittu. Iltayöstä ihailtiin puistossa upeaa ilotulitusta, jonotettiin tunti vessaan ja lopulta nukuttiin The Mall-kadun varrella.

Kadulla seisoi rivissä vartijoita korkeissa mustissa karhuturkishatuissaan. Aamun kuumetessa yksi kaatui suorin jaloin rähmälleen. Pyörtynyt noudettiin pois ja miestä vaihdettiin. Kohta jo vilkuteltiin vaunuissa istuville kuninkaallisille ja arvovieraille. Diana oli kermakakkuhääpuvussaan kuin morsiamet yleensä, kaunis ja hieman hämmentynyt.

Kun kruununperillinen avioituu, koko monarkia huokaisee helpotuksesta. Ilman aviopareja ja jälkeläisiä monarkia ei voi jatkua entiseen malliin, vaikka kruununperimysjärjestyksen jono on pitkä.

Jos puolison löytäminen on rahvaalle haastavaa, tulevalle hallitsijalle se vasta tukalaa on. Liitto merkitsee elinikäistä sitoutumista kuninkaalliseen kultahäkkiin. Koko kuninkaallinen elämänkaari on ollut oman aikansa satumaista tosi-tv:tä jo kauan ennen kuin käsite keksittiin.

Tänä kesänä Lontoo on yhä osittain puettu huhtikuisiin häihin. On aivan selvää, ettei brittien kannata luopua kuninkaallisistaan: instituutio houkuttelee loputtomasti uusia matkailijoita saarille.

Kuninkaalliset kodit ja muistomerkit ovat suosituimpia nähtävyyksiä. Suomalaisille on erityisen sykähdyttävää nähdä Towerin linnassa Afrikan Tähdestä kruununkalleuksiin hiotut timantit livenä, onhan sitä jo lapsesta asti kiihkeästi etsitty pelilaudalla.

Vahakabinetissa kuninkaalliset nuket ovat kuvatuimpia, matkamuistoissa toistuvat kuninkaalliset aiheet. Diana täyttäisi tänä vuonna 50, senkin tiedon voi ostaa mukiin painettuna.

Kaiken lisäksi kuninkaalliset juorut pitävät saarivaltakunnan otsikoissa ympäri maailmaa, ihan ilmaiseksi. Yhdistynyt kuningaskunta saa kuninkaallisiinsa sijoitetut veropunnat moninkertaisesti takaisin turistien kukkaroista.

Huhtikuussa Katen ja Williamin häiden aikaan englantilaiset järjestivät katujuhlia, naapurikekkereitä ja muita pippaloita jo siitäkin ilosta, että saivat ylimääräisiä vapaapäiviä.

Jos posti ei vielä ole tuonut yhtään kutsua kotimaisiin kesähäihin, tänään on mainio tilaisuus pukeutua sieviin hellehepeniin ja ryhtyä kuokkavieraaksi telkkarin välityksellä. Ripaus prinsessatunnelmaa juhlistaa tasavaltalaisenkin kesänviettoa.

Kirjoittaja on vehmersalmelainen opettaja ja kirjailija.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.