Kunnat ovat toimineet väärin rahapulassaan

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huomautti tiistaina Kuopiossa, että Pohjois-Savossa peräti kuusi kuntaa on saanut laskennallisia koulutukseen tarkoitettuja valtionosuuksia enemmän kuin esi- ja perusopetuksen kulut ovat. Rahaa on siis käytetty johonkin muuhun kuin koulutukseen.

Suurin ero oppilasta kohti on Sonkajärvellä, missä valtionosuuksia on tullut yhteensä peräti 867 000 euroa enemmän kuin kunta on käyttänyt opetukseen.

Luukkainen huomauttaa, että valtio alimitoittaa valtionosuuksien perusteena olevat yksikkökustannukset. Siksi suurin osa kunnista panee opetukseen myös omaa rahaa valtionosuuden päälle.

OAJ kiinnitti huomiota myös siihen, miten erityisen tuen tarpeessa olevien määrä on tilastojen mukaan vähentynyt, vaikka opettajien mielestä tuen tarve on vain koko ajan kasvanut. Ristiriita selittynee sillä, että enää erityisopetuksesta ei saa korotusta valtionosuuteen, vaan erityisopetuksesta koituva lisämeno tulee kuntien kukkarosta.

Jos opettaja katsoo oppilaan olevan erityisen tuen tarpeessa ja tekee tuesta esityksen, kunnan on lain mukaan ryhdyttävä tukitoimiin. OAJ:n mukaan joissakin kunnissa opettajan esitystä ei ole otettu huomioon, jolloin kunnan voidaan katsoa rikkoneen lakia.

Kuntien talousahdinko tekee säästämisoperaatiot ymmärrettäviksi. Laittomuuksia ei kuitenkaan pidä hyväksyä missään oloissa, ei myöskään eettisesti tuomittavia toimia, joihin kuuluu koulutukseen tarkoitetun valtionosuuden käyttö muuhun kuin opetuksen kuluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.