Kunnian kukko ei laula

Ajassa on harvinaisen paljon huonoja merkkejä; järisee maan alla ja päällä. Mullistuksia mullistusten perään. Taloudetkin tärisevät pahaenteisesti.

Tähän saakka on tavattu sanoa, että valtio ei voi tehdä vararikkoa, koska sillä on verotusoikeus. Näin kai se periaatteessa onkin. Pelivaraa riittää niin kauan kuin on verotettavaa - ja luottoa. Luottoa taas riittää niin kauan kuin luotonhoitokykyä piisaa.

Nyt taitaa olla edessä sellainen aika, että joissakin maissa joudutaan nostamaan kädet pystyyn. Kreikka on hyvin lähellä sitä. Sivistyksen kehto voi panna vuosituhantisen kulttuuriperintönsä maksuun muille. Sellainen on Ateenan kaduilla meno.

Kreikan konkurssipesän sensaatiomainen paljastuminen karistaa lopullisesti kultareunuksia historian lehdiltä. Matematiikan isän Arkhimedeen perilliset ovat soveltaneet jaloa oppia luovasti suhmuroimalla kansantalouden tilastoja.

Valtiontalouden vajeet ovat lähemmässä tarkastelussa osoittautuneet kolmin-nelinkertaisiksi ilmoitettuihin nähden. Budjetin alijäämä huitelee 13 prosentissa ja valtionvelkaa on 125 prosenttia bruttokansantuotteesta. Velkaantumisvauhti ja velan taso ylittävät talouskriisin keskellä painiskelevan EU:n keskitason vähintään tuplaten.

Kreikka tuskin kykenee selviytymään velkakuormastaan, vaikka maahan onkin julistettu "sotatila", kuten talouden kurinpalautusohjelmaa on luonnehdittu. Talouskriisi on muuttumassa poliittiseksi sekasorroksi.

Kreikka tarjoaa oppitunnin koko EU:lle sitä uhkaavasta kohtalosta: kun hyvinvointivaltio ei jousta, se murtuu. Arkhimedeen lakia sovelletaan uudella tavalla: valtionvelka syrjäyttää painonsa verran jokaisen kansalaisen hyvinvointia.

Kreikan kriisi on samalla koko EU:n kriisi, vaikka taloutena Kreikka on vain parin prosentin siivu jäsenmaiden budjeteista.

EU on kuitenkin budjettikääpiö, vain prosentin luokkaa jäsenmaiden bkt:sta. Siitä eivät helleenit kostu, eivät varsinkaan globaalin talouskriisin keskellä. Asetelma Kreikan pelastamiseksi on sikälikin mahdoton, että jos vakautetaan yksi talous, mitä tehdään jonossa seuraaville. Lähes yhtä syvällä ui Italia, ja velkakierre uhkaa käydä hallitsemattomaksi muun muassa Portugalissa ja Irlannissa.

Monet asiantuntijat povaavat jo rahaliiton hajoamista. Ehkä talouskriisi pitää sitä tavallaan kasassa; pelisääntöjä eivät pysty noudattamaan mallioppilaatkaan.

Joidenkin jäsenmaiden hallitsematon velkaantuminen ja siitä juontuva paine yhteisvastuun kasvattamiseen saattaa johtaa EU:ssa myös poliittiseen kriisiin. Yhä äänekkäämpi protestointi maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan kasvattaa protestiliikkeitä ja horjuttaa vakiintuneita poliittisia asetelmia jäsenmaissa. On helppo kuvitella, millaista ruutia kärjistyviin poliittisiin asetelmiin olisi esimerkiksi "Kreikka-vero".

Geometrisiä kuvioita puutarhan hiekkaan piirrelleen Arkhimedeen sanotaan tokaisseen roomalaiselle sotilaalle: - Älä sotke ympyröitäni.

Mestarin perilliset ovat sotkeneet itse ympyränsä pahanpäiväisesti. Ja siinä sivussa miljoonien ja miljoonien muiden.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Pienetkin askeleet ovat tärkeitä Ukrainan kriisissä

Yksinkertaiset ratkaisut ovat vääriä

Hämeessä ei ollakaan hitaita

Investoida ja säästää, kas siinä Kuopion pulma

Rikollisjengien hävitys sai hienon alun

Onnellisen elämän eväät

Muistoja Niiralan montusta

Keskuspankilla ei ollut lamapelkoon uusia lääkkeitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.