Kunniaton paalupaikka

Suomi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen alkoholikatsauksen mukaan kivunnut paalupaikalle, kun mitataan alkoholin kulutusta Pohjoismaissa.

Suomessa kulutetaan nyt 10,4 litraa 100 prosenttista alkoholia asukasta kohti, kun kaikki muut Pohjoismaat jäävät alle 10 litran. Lähimmäksi Suomea yltää Tanska.

Vähiten alkoholia Pohjoismaista kulutetaan Norjassa ja Islannissa, molemmissa vain noin 6 litraa asukasta kohti.

Paalupaikka on kunniaton, siitä ei pääse mihinkään. Sillä on myös seurauksia. Alkoholiperäinen tauti tai tapaturmainen alkoholimyrkytys on viime vuosina noussut työiässä olevien miesten ja naisten keskeiseksi kuolemansyyksi Suomessa. Myös muut alkoholista johtuvat terveyshaitat tai sosiaaliset ongelmat ovat lisääntyneet.

Käännevuosi oli vuosi 2004, jolloin alkoholiveroa Suomessa laskettiin reippaasti. Sen jälkeen veroa on jälleen pikkuhiljaa kiristetty. Ei ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi.

Jotakin myönteistä THL:n alkoholikatsauksesta kuitenkin tällä kertaa löytyy. Nuorten raittius ja humalahakuinen juominen on nimittäin vähentynyt.

Tässä on yksi mahdollisuus, joka pitäisi osata käyttää järkevästi hyödyksi. Raittiista tai alkoholia vain kohtuullisesti käyttävistä nuorista kasvaa nykyistä terveempiä aikuisia, jotka toivottavasti osaavat kasvattaa omat lapsensa samanlaisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.