Kunniaton paalupaikka

Suomi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen alkoholikatsauksen mukaan kivunnut paalupaikalle, kun mitataan alkoholin kulutusta Pohjoismaissa.

Suomessa kulutetaan nyt 10,4 litraa 100 prosenttista alkoholia asukasta kohti, kun kaikki muut Pohjoismaat jäävät alle 10 litran. Lähimmäksi Suomea yltää Tanska.

Vähiten alkoholia Pohjoismaista kulutetaan Norjassa ja Islannissa, molemmissa vain noin 6 litraa asukasta kohti.

Paalupaikka on kunniaton, siitä ei pääse mihinkään. Sillä on myös seurauksia. Alkoholiperäinen tauti tai tapaturmainen alkoholimyrkytys on viime vuosina noussut työiässä olevien miesten ja naisten keskeiseksi kuolemansyyksi Suomessa. Myös muut alkoholista johtuvat terveyshaitat tai sosiaaliset ongelmat ovat lisääntyneet.

Käännevuosi oli vuosi 2004, jolloin alkoholiveroa Suomessa laskettiin reippaasti. Sen jälkeen veroa on jälleen pikkuhiljaa kiristetty. Ei ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi.

Jotakin myönteistä THL:n alkoholikatsauksesta kuitenkin tällä kertaa löytyy. Nuorten raittius ja humalahakuinen juominen on nimittäin vähentynyt.

Tässä on yksi mahdollisuus, joka pitäisi osata käyttää järkevästi hyödyksi. Raittiista tai alkoholia vain kohtuullisesti käyttävistä nuorista kasvaa nykyistä terveempiä aikuisia, jotka toivottavasti osaavat kasvattaa omat lapsensa samanlaisiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.