Kunnille sapiskaa

Lastensuojeluviranomaiset ovat puuttumassa kovalla kädellä siihen, että monet kunnat noudattavat huonosti kaksi vuotta sitten voimaan tullutta lastensuojelulakia (HS 7.3.). Sosiaali- ja terveysministeriö sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira aikovat laittaa kunnat nyt kuriin. Ministeriö sanoo olleensa pitkämielinen, koska se kuvitteli, että kyse on lain sisäänajovaiheesta. Nyt näyttää, että monet kunnat laiminlyövät velvoitteitaan talousvaikeuksiensa vuoksi.

Kuopio on yksi murheenkryyneistä. Itä-Suomen aluehallintovirasto uhkaakin kaupunkia 245 000 euron uhkasakolla, ellei lastensuojelun käsittelyaikoja saada asianmukaisiksi heinäkuun alkuun mennessä. Kuopio joutuukin pakon edessä palkkaamaan loppuvuodeksi kuusi uutta sosiaalityöntekijää, jotta ruuhkat voitaisiin purkaa. Kuopiossa on ollut jopa 109 lastensuojeluasiakasta yhtä työntekijää kohden. Ero tässä mielessä suuriin kaupunkeihin verrattuna on iso. Luku on niissä noin 60.

Ongelma on valtakunnallinen. Vaikeuksien taustalla ovat pääosin kuntien taloushuolet. Näyttää kuitenkin siltä, ettei kaikissa kunnissa hallita priorisointia. Lastensuojelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista sosiaalitoimen puolella. Kuulostaa suorastaan kammottavalta, että se on jätetty hunningolle. Kuntien välinpitämättömyyden vuoksi lapsi saattaa elää lastensuojelua vaativassa tilanteessa todella kauan. Se ei ole lapsen eikä yhteiskunnan etu.

Kuntapäättäjien on tehtävä säästöpäätöksiä. Edessä on vieläkin vaikeampia aikoja, kun Suomi ryhtyy viimeistään ensi eduskuntavaalien jälkeen maksamaan urakalla velkojaan pois. Päättäjiltä vaaditaan jatkossa erityisen paljon kokonaisuuksien hallintaa ja näkökykyä, mihin vähiä rahoja on viisasta kohdentaa. Usein näkyy olevan niin, että puolustuskyvyttömät lapset ja vanhukset joutuvat kärsimään eniten päättäjien ratkaisuista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.