Kuntapomojen jahti alkanut

Headhunter nykii nyt Pohjois-Savon pomojen takinliepeitä. Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle pitäisi löytää timantinkova johtaja (SS 3.12.).

Ensimmäisellä hakukierroksella pesti kiinnosti 14:ää. Kiuruveden kaupunginjohtaja Erkki Strömmer luopui kuitenkin kisasta ennen haastattelua.

Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän tuleva kuntayhtymä haluaisi valita omansa isommasta porukasta.

Tulevan organisaation budjetti pyörii 200 miljoonaan kieppeillä, vakinaisia työntekijöitä tulee olemaan noin 1 400. Toimitusjohtajan täytyy ohjailla palveluvirtoja yli 40 000 asukkaan suuruisella alueella.

Vastuullisesta hommasta irtoaa palkkaa noin 130-150 000 euroa vuodesta.

Tuntuva kuukausipottikaan ei näytä lisäävän hakuhaluja.

Kuntaliiton selvityksen mukaan avoimiin kunnanjohtajan virkoihin on nykyään yhä vaikeampaa saada päteviä hakijoita. Pienet kunnat joutuvat usein jatkamaan virkojensa hakuaikoja.

Kuntaliitto tarkasteli lähes 340 kunnan- ja kaupunginjohtajan virkojen hakuilmoitusta vuosilta 1996-2007. Tulosten mukaan vuosikymmen sitten kunnanjohtajan virkaan haki keskimäärin 18 henkilöä, nyt vastaava luku on noin kymmenen.

Kuntapuolen pomopaikat eivät kiinnosta Suomen talousjohtajiakaan. Ylä-Savon kuntayhtymän johtoon haki vain yksi toimitusjohtaja Espoosta.

Kilpailu hyvistä tyypeistä on päinvastoin sen verran kovaa, että yritysmaailma noukkii rusinat kuntapullasta.

Pielaveden kunnanjohtaja Juha Valkama siirtyy ensi vuoden alussa henkilöstöpalveluyritys Kairest Oy:n toimitusjohtajaksi. Valkama sai tehtävää varten 15 kuukauden virkavapauden kunnanjohtajan virasta.

Valkaman pitää ilmoittaa vuoden 2009 loppuun mennessä, aikooko hän jatkaa Pielaveden kunnanjohtajan virassa.

Sote-johtajan päätä jahtaava huntteri saakin painaa töitä leipänsä eteen.

Ylä-Savoon pitää löytää henkilö, joka osaa tepastella kuntabyrokratian rappusissa. Tiukan taloudenpidon ei pidä myöskään hirvittää. Terveys- ja sosiaalipalvelujen tarve kasvaa samalla, kun verotulot tyrehtyvät.

Mistä tällaisia supersankareita löytyy?

Kunnanhallitukset paneutuvat yleensä lyhyen aikavälin asioihin ja käyttävät perinteisiä työtapoja, kuten kokouksia. Muutosvastarinta jyllää usein kokouksessa ja omaa toimintaa arvioidaan vain satunnaisesti.

Siinä liemessä moni ei jaksa polskia.

Pieksämäen entinen kaupunginjohtaja Heimo Polvi kirjoitti kokemuksistaan kirjan Kuntajohtaja - poliittisten koirien kusitolppa.

Polven mukaan raskaaseen työhönsä väsyneet kuntajohtajat rinnastavat työnsä pissitolpan virkaan. Kuntapomo joutuu olemaan miltei aina ihmisten silmätikkuna ja ottamaan asemansa huomioon myös vapaa-ajalla. Samaan aikaan politiikan rakkikoirat louskuttavat leukojaan mediaa hyväksi käyttäen. Kaikesta huolimatta kuntajohtajan työ on Polven mielestä monella tavalla erittäin mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Jos ilmapiiri on kannustavaa.

Taantuma saattaa herättää yritysjohtajien kiinnostuksen kuntapuolen tehtäviin.

Kun kuntaliitoksia on aikansa vatkattu, työpaikka on ja pysyy. Paikkoja tulee myös vapautumaan runsaasti, kun vanhimmat kuntajohtajat siirtyvät eläkkeelle. Suomen kuntajohtajien keski-ikä on jo yli 50 vuotta.

Turva työn pysyvyydestä ei kuitenkaan yksin riitä. Tulospalkkaus voi sen sijaan houkutella päteviä tyyppejä kuntapuolelle.

Kannustinpalkkaa käytetään Suomessa jo paljon työntekijöiden motivaation lisäämiseen ja toiminnan ohjaamiseen.

Jos palkkapussi paisuu työn vaativuuden ja henkilökohtaisen työsuorituksen perusteella, silloin jaksaa ehkä kauhoa vähän syvemmässäkin vedessä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Ylä-Savon toimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.