Kunto koetuksella

Viime kesä tuotti viljanviljelijöille ennätysmäisen sadon. Se täytti kaikki viljavarastot kukkuroilleen ja pudotti tuottajahinnat pohjalukemiin. Lihan hinnat pysyivät sitkeästi pohjalukemissa, eikä hyvin käynyt maitotiloillekaan: kansainvälisten markkinain jumiutuessa litrahinta tuli alas viidenneksen ellei enemmänkin.

Taloudellinen tulos olisi ollut surkea, elleivät myös tuotantopanokset - väkilannoitteet ja energia - olisivat halventuneet edes tilapäisesti.

Millainen kesä odottaa viljelijöitä tänä vuonna? Lähtökohdat eivät ole ainakaan parantuneet viime vuodesta, vaan päinvastoin kiristyneet. Maidon ja lihan tuottajahinnat ovat pysytelleet alhaisella tasolla ja uuden viljan tarvekin on hyvin rajallinen, kun entisetkin on syömättä. Väkilannoitteet ovat sen sijaan kallistuneet jo erittäin merkittävästi 40 prosentilla, ja muutkin kuin viljelijät ovat nähneet, mitä tapahtuu energiamarkkinoilla: sekä polttoöljyn että sähkön hinta kipuaa taas koko ajan ylöspäin.

Maatalous on pitkäjänteistä työtä, jossa käänteet ovat nopeita. Jos ajatukset ovat uuden satokauden kynnyksellä syystäkin alavireiset, niin muutaman kuukauden kuluttua asiat voivat olla taas toisin. Hyvä esimerkki on idänkauppa: jos Venäjä alkaa taas vaurastua raakaöljyllä, niin pian siellä avautuu myös markkinoita korkeatasoisille suomalaisille maataloustuotteille.

Maatalouteen on investoitu viime vuosina ainakin Pohjois-Savossa niin runsaasti, ettei ole mitään mieltä jättää hyödyntämättä uusia navetoita ja uusia peltohehtaareja. Maidontuotanto kääntyi maakunnassa viime vuonna nousuun, mikä tuo myös lisää tuloja. Yhden vuoden aikana toteutetut nelisenkymmentä uutta navettarakennusta lisäsivät lehmien päälukua noin 1 400:lla. Kun ne ovat täydessä lypsyssä, niin vuodessa niistä saadaan kymmenisen miljoonaa litraa; ei mitätön summa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.