Kunto pitää pystyssä

Elämme sitä aikaa vuodesta, jolloin kelit yllättävät, ja jalankulkijan on välillä edettävä suorastaan kieli keskellä suuta. Kymmenettuhannet suomalaiset joutuvat vuosittain hakeutumaan sairaalahoitoon kaatumisten ja liukastumisten takia. Yleisimmät liukastumisvammat ovat ranteen ja lonkan murtumia, ruhjeita ja nyrjähdyksiä. Päähän kohdistuvat vammat voivat olla hyvinkin kohtalokkaita.

Äkisti vaihtelevat säät, välillä vettä ja välillä pakkasta, tekevät jalankulkuväylien kunnossapidon työlääksi. Pakkaslumihan ei sinänsä ole kovin liukasta, mutta jos sen alla on pelkkää jäätä, se voi antaa nopean kyydin.

Jalkakäytäville ja kevyen liikenteen väylille kylvetään pakastuessa hiekkaa, oikeastaan se on nykyisin eräänlaista soraa. Suojan tultua entisetkin sorat ovat kengän alla ja kun näin jatkuu, ei ole ihme, että keväällä lähes kahlataan pikkukivissä. Liukastumistapaturmat tulevat kuitenkin kunnossapidosta vastuussa oleville hyvin kalliiksi, jos voidaan todistaa tapahtuneen laiminlyöntejä.

Kaatumiset ovat myös yleisin työtapaturma. Työterveyslaitoksen mukaan kaatumistapaturmat aiheuttavat vuosittain jopa 400 miljoonan euron kustannukset ja niiden seurauksena kuolee enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa.

Avainasemassa ovat ennen muuta jalkineet. Niiden on oltava pohjarakenteeltaan pitävät. Lisäksi tarjolla on kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä. Liukastumisten ehkäisyssä kiinnitetään liian vähän huomiota siihen, että fyysisellä tasapainoharjoittelulla voi parantaa lihasvoimaa ja koordinaatiokykyä. Jos ne ovat kunnossa, kaatumisten ja vammojen riskit pienenevät olennaisesti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.