Kuolema aloittaa idästä

Itäsuomalaisten yleistä terveydentilaa on yritetty kohentaa voimallisesti viime vuosikymmeninä. Vaikka korjausta on saatu aikaan, niin ero idän ja lännen välillä on edelleen luvattoman suuri. Terveimmät ja pitkäikäisimmät suomalaiset ovat Ahvenanmaalla ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, sairaimmat ja lyhytikäisimmät taas Itä-Suomen maakunnissa ja Lapissa.

Heikoimmat elinodotukset ovat kainuulaisilla, mutta savolaisten, karjalaisten ja kymenlaaksolaisten osa ei ole juurikaan Nälkämaaksi sanottua Kainuuta somempi. Idästä ei nouse siis vain aurinko, vaan sieltä aloittaa myös kuolema ensimmäisenä sadonkorjuunsa. Laskennallisesti ahvenanmaalaisilla on elinaikaa kolmisen vuotta enemmän kuin savolaisilla ja jopa viitisen vuotta enemmän kuin kainuulaisilla.

Miksi tämä epätasa-arvo eri ilmansuunnilla asuvien välillä? Yhden sanan vastausta ei tiede ole vielä löytänyt ja tuskin löytääkään.

Geeniperimän eroilla on todennäköisesti vaikutusta, mutta se ei selitä kaikkea. Kun ihminen on sitä, mitä hän syö, niin ruokatottumuksillakin on merkitystä. Ratkaiseva ero löytynee kuitenkin idän ja lännen ihmisten yleisistä elinolosuhteista.

Koulutustaso on idässä keskimääräistä alhaisempi. Myös taloudellisesti itäinen Suomi on laahustaa läntisen Suomen perässä. Savolaisten, karjalaisten ja kainuulaisten leipä on ollut paljon tiukemmassa kuin viljavan Pohjanmaan tai merestä elävän Ahvenanmaan asukkaiden.

Itä-Suomessa on vaadittu pitkään ja pontevasti alueen elinkeinojen vahvistamista, ja olot ovat kohentuneetkin. Mutta paljon on vielä tekemättä, siitä kertovat maakunnittaiset tulotilastot. Vasta sitten, kun itäsuomalaisten päivittäinen leipä on yhtä leveä kuin länsisuomalaisten, voi olettaa myös kuoleman kohtelevan ihmisiä tasapuolisesti kaikilla ilmansuunnilla. Aluepolitiikka on myös sosiaali- ja terveyspolitiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.