Kuolema aloittaa idästä

Itäsuomalaisten yleistä terveydentilaa on yritetty kohentaa voimallisesti viime vuosikymmeninä. Vaikka korjausta on saatu aikaan, niin ero idän ja lännen välillä on edelleen luvattoman suuri. Terveimmät ja pitkäikäisimmät suomalaiset ovat Ahvenanmaalla ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, sairaimmat ja lyhytikäisimmät taas Itä-Suomen maakunnissa ja Lapissa.

Heikoimmat elinodotukset ovat kainuulaisilla, mutta savolaisten, karjalaisten ja kymenlaaksolaisten osa ei ole juurikaan Nälkämaaksi sanottua Kainuuta somempi. Idästä ei nouse siis vain aurinko, vaan sieltä aloittaa myös kuolema ensimmäisenä sadonkorjuunsa. Laskennallisesti ahvenanmaalaisilla on elinaikaa kolmisen vuotta enemmän kuin savolaisilla ja jopa viitisen vuotta enemmän kuin kainuulaisilla.

Miksi tämä epätasa-arvo eri ilmansuunnilla asuvien välillä? Yhden sanan vastausta ei tiede ole vielä löytänyt ja tuskin löytääkään.

Geeniperimän eroilla on todennäköisesti vaikutusta, mutta se ei selitä kaikkea. Kun ihminen on sitä, mitä hän syö, niin ruokatottumuksillakin on merkitystä. Ratkaiseva ero löytynee kuitenkin idän ja lännen ihmisten yleisistä elinolosuhteista.

Koulutustaso on idässä keskimääräistä alhaisempi. Myös taloudellisesti itäinen Suomi on laahustaa läntisen Suomen perässä. Savolaisten, karjalaisten ja kainuulaisten leipä on ollut paljon tiukemmassa kuin viljavan Pohjanmaan tai merestä elävän Ahvenanmaan asukkaiden.

Itä-Suomessa on vaadittu pitkään ja pontevasti alueen elinkeinojen vahvistamista, ja olot ovat kohentuneetkin. Mutta paljon on vielä tekemättä, siitä kertovat maakunnittaiset tulotilastot. Vasta sitten, kun itäsuomalaisten päivittäinen leipä on yhtä leveä kuin länsisuomalaisten, voi olettaa myös kuoleman kohtelevan ihmisiä tasapuolisesti kaikilla ilmansuunnilla. Aluepolitiikka on myös sosiaali- ja terveyspolitiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.