Kuolema kilpasilla

Sairauksien parasta hoitoa on ennaltaehkäisy. Sairastaminen tulee kalliiksi ja aiheuttaa kärsimystä. Parasta olisi siis estää se ennakolta. Näin on kirjoitettu.

Näin onkin, mutta kysymys ennalta estämisestä on monimutkaisempi kuin mitä yleinen hokema antaa ymmärtää. Jotta ennalta ehkäisyä voidaan toteuttaa, täytyy sairauden olla oikeasti ehkäistävissä hoitoa helpommalla.

Elämän realiteetti on kilpailevien kuolemansyiden laki. Viime kädessä kuolleisuus on yksi nokkaa kohti. Jokainen lähtee täältä jostain syystä. Elämästä ei selviä hengissä.

Kuolemansyyt ovat kuin rosvojoukko, joka vaanii meitä. Jokainen meistä tulee ennemmin tai myöhemmin päätymään jonkun uhriksi. Mutta rosvojen kesken käydään armotonta kamppailua siitä, kuka heistä saa kunkin meistä. Jos poistamme yhden kuolemansyy-rosvon, niin kenttä jää entistä avoimemmaksi muille.

Aikoinaan Suomea kiitettiin siitä, että meillä oli alhaisempi syöpäkuolleisuus kuin muualla Euroopassa. Kehuista oltiin tyytyväisiä, vaikka ei muistettu, että matala syöpäkuolleisuus johtui korkeasta sydäntautikuolleisuudesta. Yhden kuolemansyyn vähentäminen lisää aina jotain toista kuoleman syytä.

Mitä terveydenhuollossa tapahtuisi, jos kaikki syövät ja kaikki sydänsairaudet voitaisiin poistaa? Tekijä saisi heti lähettää pankkitilinsä numeron Nobel-komitealle. Mutta sitten huomattaisiin, että terveydenhuollon kustannukset vain nousisivat, sillä syöpien ja sydäntautien poistaminen olisi ollut keino lisätä dementiapotilaiden määrä moninkertaiseksi.

Yksilön kannalta tilanne on toinen. Myöhäisempi kuolleisuus on yleisesti parempi kuin varhaisempi.Yhden kuolemansyyn poistaminen antaa peliaikaa ennen seuraavan hyökkääjän tuloa. Kuolemaan johtavia sairauksia kannattaa ehdottomasti torjua. Tavoitteena on ihmisten suojeleminen, eivät säästöt. Vanhusten määrän kasvu on nykyisinkin tulosta kuolleisuuden vähenemisestä.

Erityisesti kannattaa torjua ennenaikaista kuolemaa. Tapaturmat ja infektiot ovat ehkäisyn ykköskohteet. Tupakoinnin, päihteiden käytön, lihavuuden ja liikkumattomuuden torjunta ovat seuraavina. Näissä kuoleman torjunta ei nopeasti korvaudu muulla kuoleman syyllä. Terveydenhuollon ihmiskunnalle tuottamasta kokonaishyödystä noin puolet tulee rokotuksista.

Ihmisen eliniän piteneminen on ihmiskunnan suuri voitto, josta ei ole syytä tinkiä. Tosiasioiden tunnustaminen ja päiviensä oikein laskeminen on tässäkin viisautta. Muistutus kuolevaisuudesta annettiin jo Rooman voitonparaatin pitäjille.

Mihin haluaisit kuolla?

Toiveena olisi saada elää pitkään hyvässä kunnossa ja sitten kohdata kuolema korkealla iällä, äkkiä ja kivuttomasti. Jos sairauksien ennaltaehkäisy onnistuu niin, että vain ihanteelliseen kuolintapaan johtavat kuolemansyyt jäävät jäljelle, on onnistuminen ollut täydellinen.

Jos saisin valita, niin sadannen ikävuoden tienoilla, terveenä ja itsenäisenä säilyneenä, nukkuessa saatu keuhkoveritulppa olisi suosikkini.

Joku toivoi satavuotiaana rakastellessa tai 100-vuotiaiden sarjan maratonjuoksun voittajana saatua sydäninfarktia.

Kirjoittaja on yleislääketieteen professori Kuopion yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Hallituksen on tärkeintä ryhtyä nyt oikeisiin töihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.