Kuolema lautasella

Kiinassa ovat erilaiset ruokaskandaalit paisuneet niin pahoiksi, että maassa harkitaan kuolemantuomioita kuolettavan ruuan valmistajille. Läntistä Eurooppaa taas ravistelee omalaatuinen, ruuasta aiheutuva epidemia, joka on tähän mennessä vienyt hengen jo yli kymmeneltä ihmiseltä ja sairastuttanut satoja. Ensimmäiset ehec-bakteerin aiheuttamat kuolemat ovat sattuneet tai saaneet alkunsa Saksassa, mutta nyt myrkytykset ovat leviämässä myös muihin maihin.

Saksalaiset ovat syyttäneet kuolemantapauksesta espanjalaisia tuontikurkkuja. Espanja on kuitenkin protestoinut voimakkaasti syytöksiä vastaan ja vaatii Saksalta satojen miljoonien korvauksia väärän tiedon levittämisestä.

Oli eurooppalaisten ruokakuolemien syy mikä tahansa, niin yksi johtopäätös on selkeä: kaikista EU-direktiiveistä ja kaikesta viranomaisvalvonnasta huolimatta vaara vaanii edelleen lautasella. Pilaantuneita, vanhentuneita elintarvikkeita myydään milloin hyvässä uskossa, milloin halpoina erikoistarjouksina pahaa-aavistamattomille kuluttajille.

Kaikki kaukomailta tuotu ruoka ei ole suinkaan epäterveellistä. Sen riskit ovat kuitenkin suuremmat, kun kuljetusmatkat ovat pitkät ja tuottajat tuntemattomia. Mitä enemmän ruuan hinta nousee maailmanmarkkinoilla, sitä isommaksi kasvaa myös vaara, että elintarvikekauppa alkaa kiinnostaa myös kansainvälisiä rikollisia. Takavuosilta tästä on saatu esimerkkejä sekä Espanjan että Italian tappavista ruokaöljyistä.

Lähiruuan merkitystä ei voi aliarvioida nykyisinä aikoina. Suomen omissa, puhtaissa oloissa tuotetut elintarvikkeet nousevat vuosi vuodelta arvossaan. Viljelymenetelmien kehittyessä kotimaiset vihannekset ovat tulleet myös hinnaltaan kilpailukykyisiksi halpatuonnin rinnalla. Kun suomalainen suosii suomalaista, se turvaa myös kotimaisen tuotannon jatkumisen ja jopa laajenemisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.