Kuopio ei voita kriisinhallinnan järjestelyssä

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) yritys paketoida Kriisinhallintakeskuksen (CMC) siirto Helsinkiin kauniisiin kääreisiin ei vakuuta kuopiolaisia päättäjiä. Mykkänen esitti Savon Sanomien haastattelussa (7.4.) Helsingin pelastuskoulun lakkauttamisen ja koulutuksen siirron Kuopioon pelastusopistolle korvauksena CMC:n menetyksestä.

Mykkäsen mukaan Kuopio voittaa vaihdossa, kun turvallisuusalan osaajia siirtyy enemmän Kuopioon kuin Kuopiosta pois. Mykkänen kirjoittaa kompensaatiosta myös Lukijan Sanomissa (11.4.). Ministeri katsoo, että CMC:n siirron taloudellinen vaikutus kompensoituu Pelastusopistoon tehtävillä lisäpanostuksilla.

Mykkäsen matematiikka on valikoivaa. Vaikka opistoon jäisi noin viisi CMC:n vakituista asiantuntijaa, Kuopiosta olisi lähdössä loput 18. Helsingistä on mahdollisesti siirtymässä 21 nykyistä vuotuista opiskelijapaikkaa, mutta täsmällisiä lupauksia määrästä ei ole, kuten ei myöskään viroista. Pelastusopetus kannattaa keskittää, mutta taloudellisesti opiskelijat eivät korvaa asiantuntijoiden menetystä.

Mykkäsen tapa koplata koulutuspaikat ja Kriisinhallintakeskus yhteen herättää ylipäänsä ihmetystä. Pohjois-Savon maakuntajohtajan Marko Korhosen mukaan Helsingin pelastuskoulu olisi lakannut joka tapauksessa maakuntauudistuksessa (SS 10.4.).

Itse asia ei kaunistelemalla muuksi muutu. Päätös on pääkaupunkiseutua suosivaa käänteistä aluepolitiikkaa, jossa koko maan etu jälleen kerran sivuutetaan. Keskuksen siirrossa häviävät Kuopio ja Pohjois-Savo, mutta myös kriisinhallinta itse, kun se irrotetaan luonnollisesta yhteydestään ja synergiaeduista Kuopion Pelastusopiston kanssa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pidä paljon melua itsestäsi

Imperiumin vastaisku

Vanhustenhoidon valvonta yhä vajavaista

Kaaharit uhkaavat omaa ja toisten henkeä

Suomi voitti

Saamarista siivoushitti

Ukrainassa palataan viihteestä karuun arkeen

Politiikan keväässä ei jää aikaa hengähtää

Nais- ja reviirikiista?

Armottoman kova pottugate

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.