Kuopio johdatti Snellmania käytäntöön

Filosofi, sanomalehtimies ja valtiomies J. V. Snellman vaikutti Kuopiossa vain kuusi vuotta elämästään, mutta nuo vuodet olivat sitäkin merkittävämpiä koko Suomen tulevalle kehitykselle.

Snellmanin Kuopion-kausikin tunnetaan aiemman tutkimuksen nojalla varsin tarkkaan. Tuoreen väitöskirjan mukaan Kuopiolla oli kuitenkin aiemmin luultua suurempi vaikutus Snellmanin ajatteluun.

Eero Ojanen esitti perjantaina Itä-Suomen yliopistossa tarkastetussa sosiaalipedagogiikan väitöksessään, että juuri Saima-lehden toimittamisessa muovautunut paikallinen näkökulma rakensi yhteyden Snellmanin akateemisesta filosofiasta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Sanomalehtityö toimi Snellmanille siltana teoriasta käytäntöön.

Kuopiolainen paikallisnäkökulma ei siten ollut kansallisfilosofille korvike korkeammille pyrinnöille. Toisaalta Kuopion näkyvä taloudellinen ja sivistyksellinen kehitys tarjosi Snellmanille myös positiivisen esimerkin elävästä elämästä. Kaupungin vilkkaus ja eloisuus täydensivät Saimassa esitettyä ankaraa yhteiskuntakritiikkiä ja lujittivat Snellmanin toiveikasta näkemystä koko kansakunnan kehittymisen mahdollisuuksista.

Ojanen tunnetaan pitkän linjan filosofina ja tietokirjailijana, joten hänen väittelynsä Kuopiossa oli osaltaan hieno osoitus snellmanilaisen sivistysperinnön jatkuvuudesta. Olisi suotavaa, että Snellmanin viesti oivallettaisiin myös nykypäivän koulutuspolitiikassa. Snellmanin mukaan sivistys ja talous tukevat toisiaan, kunhan molemmat saavat kehittyä omilla ehdoillaan. Sivistys voi olla Suomelle hyödyksi vain, jos sen itseisarvo ensin tunnustetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Vapaaehtoista muuttoa maalle ei pitäisi estää

Pähkinälinnan varjo

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.