Kuopio johdatti Snellmania käytäntöön

Filosofi, sanomalehtimies ja valtiomies J. V. Snellman vaikutti Kuopiossa vain kuusi vuotta elämästään, mutta nuo vuodet olivat sitäkin merkittävämpiä koko Suomen tulevalle kehitykselle.

Snellmanin Kuopion-kausikin tunnetaan aiemman tutkimuksen nojalla varsin tarkkaan. Tuoreen väitöskirjan mukaan Kuopiolla oli kuitenkin aiemmin luultua suurempi vaikutus Snellmanin ajatteluun.

Eero Ojanen esitti perjantaina Itä-Suomen yliopistossa tarkastetussa sosiaalipedagogiikan väitöksessään, että juuri Saima-lehden toimittamisessa muovautunut paikallinen näkökulma rakensi yhteyden Snellmanin akateemisesta filosofiasta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Sanomalehtityö toimi Snellmanille siltana teoriasta käytäntöön.

Kuopiolainen paikallisnäkökulma ei siten ollut kansallisfilosofille korvike korkeammille pyrinnöille. Toisaalta Kuopion näkyvä taloudellinen ja sivistyksellinen kehitys tarjosi Snellmanille myös positiivisen esimerkin elävästä elämästä. Kaupungin vilkkaus ja eloisuus täydensivät Saimassa esitettyä ankaraa yhteiskuntakritiikkiä ja lujittivat Snellmanin toiveikasta näkemystä koko kansakunnan kehittymisen mahdollisuuksista.

Ojanen tunnetaan pitkän linjan filosofina ja tietokirjailijana, joten hänen väittelynsä Kuopiossa oli osaltaan hieno osoitus snellmanilaisen sivistysperinnön jatkuvuudesta. Olisi suotavaa, että Snellmanin viesti oivallettaisiin myös nykypäivän koulutuspolitiikassa. Snellmanin mukaan sivistys ja talous tukevat toisiaan, kunhan molemmat saavat kehittyä omilla ehdoillaan. Sivistys voi olla Suomelle hyödyksi vain, jos sen itseisarvo ensin tunnustetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.