Kuopio johdatti Snellmania käytäntöön

Filosofi, sanomalehtimies ja valtiomies J. V. Snellman vaikutti Kuopiossa vain kuusi vuotta elämästään, mutta nuo vuodet olivat sitäkin merkittävämpiä koko Suomen tulevalle kehitykselle.

Snellmanin Kuopion-kausikin tunnetaan aiemman tutkimuksen nojalla varsin tarkkaan. Tuoreen väitöskirjan mukaan Kuopiolla oli kuitenkin aiemmin luultua suurempi vaikutus Snellmanin ajatteluun.

Eero Ojanen esitti perjantaina Itä-Suomen yliopistossa tarkastetussa sosiaalipedagogiikan väitöksessään, että juuri Saima-lehden toimittamisessa muovautunut paikallinen näkökulma rakensi yhteyden Snellmanin akateemisesta filosofiasta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Sanomalehtityö toimi Snellmanille siltana teoriasta käytäntöön.

Kuopiolainen paikallisnäkökulma ei siten ollut kansallisfilosofille korvike korkeammille pyrinnöille. Toisaalta Kuopion näkyvä taloudellinen ja sivistyksellinen kehitys tarjosi Snellmanille myös positiivisen esimerkin elävästä elämästä. Kaupungin vilkkaus ja eloisuus täydensivät Saimassa esitettyä ankaraa yhteiskuntakritiikkiä ja lujittivat Snellmanin toiveikasta näkemystä koko kansakunnan kehittymisen mahdollisuuksista.

Ojanen tunnetaan pitkän linjan filosofina ja tietokirjailijana, joten hänen väittelynsä Kuopiossa oli osaltaan hieno osoitus snellmanilaisen sivistysperinnön jatkuvuudesta. Olisi suotavaa, että Snellmanin viesti oivallettaisiin myös nykypäivän koulutuspolitiikassa. Snellmanin mukaan sivistys ja talous tukevat toisiaan, kunhan molemmat saavat kehittyä omilla ehdoillaan. Sivistys voi olla Suomelle hyödyksi vain, jos sen itseisarvo ensin tunnustetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.