Kuopio on Itä Suomea, Kouvola ei

Kun nykyistä aluehallintoa rakennettiin, itäisen Suomen maakunnilla Pohjois- ja Etelä-Savolla sekä Pohjois- ja Etelä-Karjalalla oli yhteinen näkemys, että Kymenlaakson olisi tultava joukkoon mukaan.

Kymenlaakson maakuntaliitto ja alueen poliitikot puolustusministeri Jyri Häkämiehen johdolla tekivät kaikkensa, että itäsuomalaisten esitys ei olisi toteutunut. Kouvolan johdolla kymenlaaksolaiset katsoivat, että he eivät halua missään nimessä samaistua häviäjän leiman saaneeseen Itä-Suomeen, vaan liimautuvat paljon mieluummin menestyvän Uudenmaan kylkeen.

Kymenlaaksolaiset myös onnistuivat tavoitteessaan ja saivat samalla vedettyä myös Etelä-Karjalan pois laajasta itäsuomalaisesta yhteistyöalueesta. Näin Itä-Suomen uuden aluehallintoviraston toimialueeksi jäivät Itä-Suomen läänin perintönä Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan kolmikko.

Aluehallinnosta käydyn henkien taistelun jälkeen tuntuu suorastaan tyrmistyttävältä, että Kymenlaakson hallintokaupunkiin Kouvolaan ollaan nyt viemässä ei vain Itä-Suomen hovioikeutta, vaan samalla ehkä myös Kuopion hallinto-oikeutta, jonka senkin toimialueeseen kuuluu nimestä huolimatta koko itäinen Suomi.

Miksi sijoittaa itäisen Suomen keskeisiä oikeuslaitoksen elimiä kaupunkiin ja maakuntaan, jotka eivät missään nimessä halua kuulua Itä-Suomeen? Tähän kysymykseen on mahdotonta löytää järkevää vastausta. Jos Kouvola ja Kymenlaakso ovat omaehtoisesti ja tieten tahtoen valinneet yhteistyönsä suunnaksi eteläisen Uudenmaan ja siihen läheisesti liittyvän Päijät-Hämeen, niin mikä oikeus heillä on omia itselleen yks' kaks itäisen Suomen tärkeimpiä oikeuslaitoksia?

Oikeushallinnon uudistusta on valmisteltu oikeusministeriön sisäisenä asiana, ja yksi työryhmän jäsenistä on Kouvolan hovioikeuden presidentti Pertti Nieminen. Hovioikeuksien tai hallinto-oikeuksien sijaintipaikkojen määrittäminen on kuitenkin niin merkittävä alueellinen ratkaisu, ettei sitä voi tehdä irrallisena yhdessä ministeriössä. Kouvolan hovioikeuden presidentin mukanaolo valmistelevassa työryhmässä antaa ikävän lisämaun asioille. Oliko Niemisen valinta oikeusministeri Tuija Braxilta tietoinen valinta vai puhdas kömmähdys?

Oikeushallinnon rakenteet on nähtävä osana valtionhallinnon koko maan kattavaa kokonaisuutta. Jos valtioneuvosto ja eduskunta ovat määrittäneet Itä-Suomeksi Pohjois- ja Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan, niin se on perusta, jolle kaikki muukin alueellinen toiminta on rakennettava. Valtion aluehallinnon on oltava yhtenäinen kokonaisuus, eikä mikään risukasa, jossa joku oksa törröttää yhtäälle, toinen toisaalle.

Itä-Suomen hovioikeuden kotipaikka on Kuopio, jossa se jatkaa historiallisen Viipurin hovioikeuden toimintaa. Kuopion hallinto-oikeuden käsiteltävistä asioista pääosa tulee Itä-Suomen kunnista, ja hyvä paikallistuntemus on olennainen tekijä päätöksenteossa. Miksi savolaisten ja pohjoiskarjalaisten asiat pitäisi päättää Kouvolassa - vieraassa kaupungissa, joka haluaakin pysyä vieraana? Itäsuomalaisten on koottava nyt voimansa, että oikeus toteutuisi myös oikeuslaitoksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.