Kuopion hampaalle poliittinen läpimurto

Hammaslääkäreiden koulutus Kuopion yliopistossa on alkamassa uudelleen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta hyväksynee muodollisesti keskiviikkona lausuman, jonka mukaan opetuksen aloittamisesta on päätettävä hallituksen ensi talvena käymien kehysbudjettineuvotteluiden yhteydessä. Jos kaikki sujuu odotetusti, koko eduskunta hyväksyy lausuman myöhemmin joulukuussa nuijiessaan kiinni valtion ensi vuoden talousarvion.

Kyse on selkeästä poliittisesta läpimurrosta. Parlamentarismissa hallituksen on noudatettava eduskunnan tahtoa.

Jokainen politiikkaa läheltä seuraava tietää kuitenkin, että eduskunnan hyväksymät lausumat eivät läheskään aina johda konkreettisiin toimiin, joita niissä edellytetään. Ponnet sitovat vain poliittisesti, eivät juridisesti, ja politiikassa tilanteet saattavat muuttua nopeasti.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa nyt hallituspuolueiden aloitteesta sorvattua hammaspontta ei kuitenkaan ole tehty kevytmielisyyden puuskassa, vaan se on pitkän ja tuiman väännön tulos. Sen vuoksi hallitus joutuu ottamaan sen vakavasti. Maakunnallisten edunvalvojien on siitä huolimatta syytä olla valppaana. Tätä kamppailua ei enää saa hävitä.

Hammaslääkäreiden koulutuksen lopettaminen Kuopiossa oli virhe, joka tehtiin kokoomuslaisen opetusministerin Riitta Uosukaisen johdolla viime vuosikymmenen alkupuolella. Seurauksena on ollut koko ajan paheneva hammaslääkäripula Pohjois-Savossa ja laajemmin koko itäisessä ja keskisessä Suomessa. Tukea Kuopion kamppailulle oman hampaansa puolesta onkin tullut kiitettävästi naapurimaakunnista.

Poliittisia päättäjiä on kuitenkin ollut yllättävän vaikea vakuuttaa siitä, että opetuksen aloittaminen Kuopiossa on ainoa tepsivä keino alueen pahenevaan hammaslääkäripulaan. Turun yliopiston hammaslääketieteen professorin Risto-Pekka Happosen kesällä 2007 julkistama seikkaperäinen selvityskään ei heti tehonnut.

Suurelta osin kyse on ollut siitä, että varsinkin Helsingin yliopisto on vastustanut Kuopio-ratkaisua. Yliopistot kilpailevat niukoista resursseista ja aloituspaikoista. Siksi jokaista muiden yliopistojen saamaa murustakin katsellaan suurennuslasin läpi.

Kuopion puolesta on puhunut myös sosiaali- ja terveysministeriö. Se on ymmärrettävää: itäsuomalaisesta näkökulmasta hammaslääkärikoulutuksessa ei ole kyse ensisijaisesti yliopistopolitiikasta, vaan terveyspolitiikasta. Suun sairaudetkin on hoidettava.

Kuopion yliopistolla on valmiudet aloittaa hammaslääkärikoulutus nopeasti, kunhan lopullinen ratkaisu ensi talvena tehdään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.