Kuopion kaupungilla ei ole vaihtoehtoja

Kuopion kaupunginvaltuusto päättää tänään Keskuskentän tekonurmen uusimisesta. Nurmen uusiminen maksaa 260 000 euroa, joka on pieni summa, kun sitä vertaa kaupungin tämän vuoden talousarvioon. Lisäksi kysymys on korvausinvestoinnista, joita joudutaan aina tekemään, kun huolehditaan jo olemassa olevien kiinteistöjen, liikenneväylien, puistojen tai urheilupaikkojen asianmukaisesta kunnosta.

Tästä huolimatta tekonurmen uusimisesta on kehkeytynyt poliittinen riita. Miksi?

Nykyisen tekonurmen huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä kaupungin virkamiehille tai luottamushenkilöille. Nurmen käyttöaste on korkea. Keskuskenttä on antanut kuopiolaisten jalkapalloseurojen edustusjoukkueiden lisäksi myös junioreille ja koululuokille mahdollisuuden pidentää jalkapallokautta.

Kuopion Palloseura pelasi jo viime kauden Keskuskentällä Suomen Palloliiton myöntämän poikkeusluvan turvin, koska tekonurmi ei enää täyttänyt alustoille asetettuja kriteerejä. Oleellinen kysymys onkin: miksi kaupungin vapaa-ajantoimi ei valmistellut nurmen uusimista niin, että päätös asiasta olisi voitu tehdä jo viime vuoden lopulla, kun hyväksyttiin kaupungin tämän vuoden talousarvio?

Jos uusiminen olisi valmisteltu normaalissa järjestyksessä, se todennäköisesti olisi hyväksytty luottamusmieselimissä liki läpihuutojuttuna. Nyt monia valtuutettuja ärsyttää se, että ratkaisu on tehtävä keskellä vuotta tilanteessa, jossa kaupunki taloustaantuman vuoksi joutuu lomauttamaan henkilöstöään ja leikkaamaan palveluitaan.

Tällainen tilanne jättää tilaa myös poliittiselle populismille. Tunteita voi nostattaa asettamalla vastakkain erilaisia asioita, vaikkapa sairaat vanhukset ja huippu-urheilun. Keinotekoisilla asetelmilla on helppo kerätä poliittisia irtopisteitä.

Kaupunginvaltuustolle ei kuitenkaan tänä iltana ole vaihtoehtoja. Tekonurmi on uusittava. Muussa tapauksessa kaupunki asettaa kuopiolaiset jalkapalloseurat mahdottoman tilanteen eteen.

On muistettava, että Suomessa kaikki huippu-urheilun suorituspaikat rakennetaan käytännössä verovaroilla, joko suoraan tai välillisesti. Tämä lähtökohta on laajasti hyväksytty. Kun Kuopion kaupunki on rakentanut liigatason jalkapalloareenan, sen on luonnollisesti myös pidettävä se asianmukaisessa kunnossa. Muuten miljoonien investoinnit rapistuvat ja lasku veronmaksajille on lopulta vielä suurempi.

Palloiluseurojen ja niiden kattojärjestöjen on kuitenkin ymmärrettävä, että ne eivät voi vaatia mitä tahansa. Olisi hyvä, että myös kunnat saisivat omat edustajansa Suomen Palloliiton elimiin, joissa päätetään olosuhdevaatimuksista. Olisi kohtuullista, että myös maksajat saisivat sanoa sanansa. Nyt heidän puheilleen tullaan joskus kohtuuttomilta tuntuvian vaatimuslistojen kanssa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.