Kuopion kaupungilla ei ole vaihtoehtoja

Kuopion kaupunginvaltuusto päättää tänään Keskuskentän tekonurmen uusimisesta. Nurmen uusiminen maksaa 260 000 euroa, joka on pieni summa, kun sitä vertaa kaupungin tämän vuoden talousarvioon. Lisäksi kysymys on korvausinvestoinnista, joita joudutaan aina tekemään, kun huolehditaan jo olemassa olevien kiinteistöjen, liikenneväylien, puistojen tai urheilupaikkojen asianmukaisesta kunnosta.

Tästä huolimatta tekonurmen uusimisesta on kehkeytynyt poliittinen riita. Miksi?

Nykyisen tekonurmen huono kunto ei ole voinut tulla yllätyksenä kaupungin virkamiehille tai luottamushenkilöille. Nurmen käyttöaste on korkea. Keskuskenttä on antanut kuopiolaisten jalkapalloseurojen edustusjoukkueiden lisäksi myös junioreille ja koululuokille mahdollisuuden pidentää jalkapallokautta.

Kuopion Palloseura pelasi jo viime kauden Keskuskentällä Suomen Palloliiton myöntämän poikkeusluvan turvin, koska tekonurmi ei enää täyttänyt alustoille asetettuja kriteerejä. Oleellinen kysymys onkin: miksi kaupungin vapaa-ajantoimi ei valmistellut nurmen uusimista niin, että päätös asiasta olisi voitu tehdä jo viime vuoden lopulla, kun hyväksyttiin kaupungin tämän vuoden talousarvio?

Jos uusiminen olisi valmisteltu normaalissa järjestyksessä, se todennäköisesti olisi hyväksytty luottamusmieselimissä liki läpihuutojuttuna. Nyt monia valtuutettuja ärsyttää se, että ratkaisu on tehtävä keskellä vuotta tilanteessa, jossa kaupunki taloustaantuman vuoksi joutuu lomauttamaan henkilöstöään ja leikkaamaan palveluitaan.

Tällainen tilanne jättää tilaa myös poliittiselle populismille. Tunteita voi nostattaa asettamalla vastakkain erilaisia asioita, vaikkapa sairaat vanhukset ja huippu-urheilun. Keinotekoisilla asetelmilla on helppo kerätä poliittisia irtopisteitä.

Kaupunginvaltuustolle ei kuitenkaan tänä iltana ole vaihtoehtoja. Tekonurmi on uusittava. Muussa tapauksessa kaupunki asettaa kuopiolaiset jalkapalloseurat mahdottoman tilanteen eteen.

On muistettava, että Suomessa kaikki huippu-urheilun suorituspaikat rakennetaan käytännössä verovaroilla, joko suoraan tai välillisesti. Tämä lähtökohta on laajasti hyväksytty. Kun Kuopion kaupunki on rakentanut liigatason jalkapalloareenan, sen on luonnollisesti myös pidettävä se asianmukaisessa kunnossa. Muuten miljoonien investoinnit rapistuvat ja lasku veronmaksajille on lopulta vielä suurempi.

Palloiluseurojen ja niiden kattojärjestöjen on kuitenkin ymmärrettävä, että ne eivät voi vaatia mitä tahansa. Olisi hyvä, että myös kunnat saisivat omat edustajansa Suomen Palloliiton elimiin, joissa päätetään olosuhdevaatimuksista. Olisi kohtuullista, että myös maksajat saisivat sanoa sanansa. Nyt heidän puheilleen tullaan joskus kohtuuttomilta tuntuvian vaatimuslistojen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.