Kuopion keskusta kohenee kaikissa ilmansuunnissa

Kuluneella viikolla kuopiolaiset ovat päässeet ihailemaan ja ihmettelemään kahdenkin suunnittelukilpailun ehdotuksia keskustan ilmeen kohentamiseksi. Maanantaina julkistettiin viisi arkkitehtikilpailun loppusuoralle edennyttä suunnitelmaa Kuopion museon peruskorjaukseen ja laajennukseen, joka yhdistää museorakennuksen pääkirjastoon. Voittajasuunnitelma on jo valittu ja julkistetaan helmikuun loppupuolella.

Tiistaina tuli nähtäville Puistokadun ja Torikadun kulmakorttelin tontinluovutuskilpailun yhdeksän kilpailutyötä. Pikku-Pietarin pihan naapurikorttelissa haetaan uusia asuin- ja liikerakentamisen malleja ydinkeskustaan. Kilpailutöistä löytyy kiinnostavia ehdotuksia kerrostaloista puutaloihin ja niiden yhdistelmiin. Suunnitelmat antavat esimerkkejä kaupunkirakenteen tiivistämisestä kortteli kerrallaan.

Kuopion keskustan ja sen lähiympäristön kasvojen kohotuksessa on paraikaa vauhti päällä, kuten toteutunut ja odotettu kasvu edellyttävät. Torilta katsoen kaupunki uudistuu lähivuosina kaikissa ilmansuunnissa.

Pohjoinen ja eteläinen sisääntuloväylä luovat ensivaikutelman. Kauan odotetun matkakeskuksen ja asemanseudun alueen uuden asemakaavan on määrä valmistua tänä vuonna. Jos suunnitelma toteutuu, ensi vuosikymmenen puolivälissä pohjoista sisääntuloa komistaa muun muassa kolme tornitaloa ja viuhkamaisia asuin- ja toimistotiloja linja-auto- ja juna-asemien yhteydessä.

Keskustasta etelään Kuopionlahden ympäristön arkkitehtuurikilpailu on edennyt vaiheeseen, jossa kuudesta finalistista odotetaan täydennettyjä ehdotuksia. Voittaja on selvillä toukokuussa. Alueelle haetaan uudenaikaista kaupunkiympäristöä, joka yhdistää Musiikkikeskuksen, taidelukio Lumitin ja hotelli- ja kongressikeskuksen.

Idässä kaavoitusosasto on aloittanut viime vuonna työn Itkonniemen ja vanhan aseman seudun muuntamiseen 4 000 asukkaan alueiksi. Yleiskaavajohtaja Juha Romppasen mukaan Itkonniemi voisi jatkaa ”Kuopion Rivierana” Väinölänniemeltä satamaan etenevää virkistysaluetta ja ranta-asumista (SS 4.2.). Lännessä kaupunkikuva muuttuu lähivuosina eniten Valkeisenlammen ympäristössä ja Yliopistonrannan tiedepuistossa.

Itä-Suomen tärkeimpänä keskuksena Kuopion täytyy ottaa suunnittelussa ja kaavoituksessa vahva etunoja tulevaisuuteen. Paikalleen ei voi jäädä eikä kaupunkia museoida – ainakaan kokonaan. Uudisrakentaminen vanhan kylkeen saati tilalle jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Maankäyttö- ja rakennuslaki ja Museoviraston suojelupäätökset asettavat viimeiset rajat muutokselle. Niiden puitteissa uutta voi hyvin nousta vanhan viereen, kuten rohkeaa uutta arkkitehtuuria kivenheiton päähän Pikku-Pietarin pihasta.

Kaupunkiin kuuluu kerroksisuus, jossa historia ja nykyaika limittyvät. Ensihämmästyksen jälkeen silmä yleensä tottuu täydentyneeseen maisemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.