Kuopion sellutehdashanke sai runsaasti uskottavuutta

Kuopioon suunnitteilla olevan sellutehtaan toteutumista on kilvan epäilty. Hanke on niin mittava, että epäilyille onkin sijaa. Mistä löytyvät rahat 1,4 miljardia euroa maksavalle jätti-investoinnille? Riittääkö tehtaalle puuta, kun Äänekoskelle Keski-Suomeen on jo päätetty rakentaa Metsäliiton lähes yhtä suuri tehdas?

Vastaukset kysymyksiin saadaan aikanaan, mutta tiistaina Kuopion hanke sai runsaasti lisää uskottavuutta. Finnpulp Oy ilmoitti, että se on saanut kokoon tässä vaiheessa tavoitteena olleet 1,5 miljoonaa euroa. Niiden turvin voidaan tehdä hankkeen ympäristöarviointi ja hakea ympäristölupaa.

Nyt kokoon saadut rahat ovat vain murto-osa koko hankkeen kokonaiskustannuksista, mutta huomio kannattaakin summien sijasta kiinnittää sijoittajiin. Mukaan lähti 500 000 euron sijoituksella Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK. Muut kaksi uutta sijoittajaa ovat Ingman Finance ja Grizzly Hill capital AB, jonka omistaa suomalainen Gustaf Björnberg.

MTK:n rooli on mielenkiintoinen. Suomalaisten metsänomistajien etujärjestö uskoo hankkeeseen ja se kertoo paljon ulospäin: Kuopion sellutehtaan puuhuollolla on vankka tukimies. MTK:n osakkuus Finnpulpissa on hyvä valtti, kun yhtiö etsii sijoittajia Suomen rajojen ulkopuolelta.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila perusteli, että sijoituspäätöksen taustalla on vahva luottamus biotalouden kasvuun ja Suomen metsäalan kilpailukykyyn. Marttilan mukaan maailma tarvitsee enemmän uusiutuvista luonnonvaroista kestävällä tavalla valmistettuja tuotteita. Puuta on Suomessa Marttilan mukaan paljon ja metsät kasvavat ennätystahtia. Puusta on tällä hetkellä ylitarjontaa, joten Kuopion tehtaan puuhuolto ei ole ongelma.

MTK on lisäksi valmis sijoittamaan hankkeeseen enemmän rahaa myöhemmin. Todennäköistä kuitenkin on, että etujärjestön osuus koko investoinnista ei lopulta voi olla kovin suuri.

Hankkeen uskottavuuden kannalta ei ole merkityksetöntä sekään, että mukana on kaksi maineikasta teollisuussukua.

Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson on toiveikas. Hankkeen jatkosuunnitelmat tarkentuvat ensi syksyn mittaan. Ympäristöarviointi, ympäristöluvan hakeminen ja käsittely sekä kaavoitus vievät aikaa arviolta vuodesta puoleentoista. Ympäristölupa on edellytys sille, että ulkomaisia sijoittajia voidaan todenteolla lähteä hakemaan.

Äänekosken sellutehtaan rakentamispäätös ja nyt lisää uskottavuutta saanut Kuopion hanke luovat uskoa Suomen talouden nousuun. Maa tarvitsee uusia työpaikkoja, joita tehtaiden rakentaminen ja pyörittäminen tuovat. Metsä luo varallisuutta omistajilleen, mutta myös jalostajilleen. Suomi on jälleen kerran turvaamassa perinteiseen puujalkaansa.

Oleellista on myös, että Äänekoskelle rakennettava tehdas ja Kuopioon suunnitteilla oleva tehdas vauhdittavat yhdessä nimenomaan keskisen ja itäisen Suomen alueellista talouskasvua. Suomi-neito hengittää tasaisemmin.