Kuopion seutu kulkee oikeaan suuntaan

Erilaisiin imagotutkimuksiin kannattaa suhtautua aina kriittisesti. Niitä tehdään paljon ja tutkimusmenetelmät vaihtelevat. Hyvä menestys jossakin imagotutkimuksessa ei välttämättä oikeuta kuntaa tai yritystä röyhistämään rintaansa.

Taloustutkimus on yksi maan eturivin markkinatutkimusyrityksistä. Sen palveluksia käyttävät monet maamme suuret yritykset, järjestöt ja julkisen sektorin organisaatiot. Suuruus ja laaja asiakaskunta eivät luonnollisesti yksin välttämättä takaa tutkimuksen laatua. Hyvässä muistissa esimerkiksi on, miten Yleisradio pani Taloustutkimuksen laiskanläksylle ennen eduskuntavaaleja tehtyjen puolueiden kannatusmittausten vuoksi.

Taloustutkimuksen tekemillä imagotutkimuksilla on kuitenkin pitkä historia. Laajoja kuntien imagotutkimuksia yritys on esimerkiksi tehnyt vuosittain vuodesta 1994 alkaen. Perspektiiviä siis on jo kohta 15 vuoden ajalta.

Tällä viikolla julkistetun (Savon Sanomat 9.1.) tuoreimman kuntien imagotutkimuksen mielenkiintoisin tulos pohjoissavolaisittain on Kuopion kipuaminen aivan kärjen tuntumaan suurten eli yli 50 000 asukkaan kaupunkien joukossa.

Itä-Suomen läänin julkisen sektorin, tiedotusvälineiden ja elinkeinoelämän vaikuttajat nostavat Kuopion suurten kaupunkien kolmanneksi parhaaksi. Edelle yltävät vain Tampere ja Oulu. Jos mukaan otetaan myös muiden läänien vastaajat, Kuopio on neljäs Oulun, Tampereen ja Rovaniemen jälkeen.

Edellisinä vuosina Kuopio ei ole yltänyt mitalisijoille edes oman läänin vaikuttajien arvioissa. Jokohan uskaltaisi arvioida, että Kuopio kulkee nyt aivan oikeaan suuntaan? Arvioissa vaikuttavat erityisesti elinkeinotoiminnan kehittäminen, kunnan yleisen kehittämisen aktiivisuus ja hyvät liikenneyhteydet. Työtä on tehty ja nyt se on huomattu myös muualla kuin Kuopiossa.

Ei ole lainkaan sattumaa, että parhaillaan kauppa investoi Kuopioon lähes ennätystahtia. Kaupungin kaavoituksella on täysi työ vastata kysyntään. Onneksi siihen kuitenkin pystytään vastaamaan.

Taloustutkimuksen tuoretta tutkimusta kannattaa lukea hieman laajemmin. Oikeastaan koko Kuopion seudulla on hyvä imago. Viime vuonna 20 000 - 50 000 asukkaan kuntien sarjan voittanut Siilinjärvi oli edelleen kakkosena.

Kuopio ja Siilinjärvi muodostavat oivallisen kaksikon. Mihin ne yltäisivätkään, jos samaan hiileen osattaisiin puhaltaa yhdellä suulla?

Imagotutkimuksia ei tietysti pidä yliarvioida. Siitä huolimatta menestyminen niistä on yksi osoitus siitä, että purjeissa on myötätuulta. Se pitää osata hyödyntää. Hyvän maineen voi menettää, mutta se voi olla alku myös todelliselle menestykselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.