Kuopion vesikriisissä on monilla opiksi ottamista

Kun Kuopion Vesi tiedotti vedenlaatuhäiriöiden mahdollisuudesta viikkotiedotteessaan 29. syyskuuta, kukaan ei voinut arvata, että tulossa on kuopiolaisten arkea voimakkaasti sekoittava vesikriisi.

Saneeraustyössä oli aluksi kyse päävesijohdon Itkonniemi-Kelloniemi saneerauksesta. Mitään vedenjakelun katkoksia ei pitänyt olla luvassa, mutta Kuopion Vedellä osattiin ennakoida linjojen sulkemisen ja liitostöiden voivan aiheuttaa veden laatuun poikkeamia normaalista, koska painevaihtelut irrottavat rauta- ja mangaanisaostumia putkien seinämistä.

Häiriöiden suurin todennäköisyys piti olla Itkonniemen, Männistön, Linnanpellon, Saarijärven, Kelloniemen, Kettulanlahden ja keskustan alueilla.

Jo tuolloin Kuopion Vesi kehotti varaamaan juomavettä kolmen vuorokauden tarvetta vastaavan määrän 2. lokakuuta alkaen. Värjääntynyttä vettä ei suositeltu käytettävän juoma- tai talousvetenä, ei edes pyykinpesussa. Normaalin väristä vettä sen sijaan saattoi käyttää normaalisti.

Kuopion Vesi uusii vesijohtoverkostoa järjestelmällisesti, mikä kuuluu kunnallisen liikelaitoksen perustehtäviin. Siitä ei sovi moittia. Nyt saneerattava kohde on pohjoisten alueiden päävesijohto ja vanhin käytössä olevista päävesijohtoyhteyksistä.

Päävesijohdon saneeraustyöt liittyvät yli satavuotiaan Itkonniemen vesilaitoksen saneeraushankkeeseen, joka jatkuu ensi vuoden loppuun saakka. Edellisestä suuresta saneerauksesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Saneeraustöiden huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella oli tarkoitus välttää ja rajoittaa häiriöitä. Tavoite ei toteutunut ja jo nyt on aika kysyä, miksi ei.

Syyskuisen kartan perusteella on pääteltävissä, ettei vedenlaatuhäiriöiden uskottu ulottuvan Kuopion yliopistolliseen sairaalaan saakka, mutta torstaina tankkiauto toi jo vettä sairaalaan ja perjantaina pulmat laajenivat KYSin vuodeosastoile, apteekkiin ja sairaalaan. Ongelmien laajentuminen synnytti mielikuvan, ettei vesikriisi ollut kenenkään hallinnassa. Mielikuva vain vahvistui, kun Kuopion Vesi ilmoitti vielä, että vedenjakelun häiriöt saattavat levitä koko eteläiseen Kuopioon.

Onni onnettomuudessa on, että THL:n tietojen mukaan vesi ei ole terveydelle vaarallista. Vasta vuosikausien altistuminen mangaania sisältävälle vedelle olisi riski. Rautapitoisuuteen ei puolestaan liity sitäkään vähää terveysriskiä. Mihinkään paniikkiin ei siis ole syytä.

Opiksi ottamista vesikriisissä on silti paljon. Kuopion Veden olisi pitänyt ymmärtää varautua tavanomaisten vedenlaatuhäiriöiden lisäksi myös sen varalta, että häiriöt ovat selvästi luultua laajempia ja pitkäkestoisempia. Lisäksi kaikkien vesikriisin uhriksi joutuneiden olisi kannattanut ottaa todesta Kuopion Veden varoitukset ja kysyä, mitä varoitukset käytännössä tarkoittavat ja sen jälkeen tehdä johtopäätöksiä varautumistarpeensa suhteen. Erityisesti ravintolayritykset vaikuttivat tulleen pahemman kerran yllätetyiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.