Kuopiossa muhii paljon tekemistä kiinteistöissä

Tulevalla valtuustokaudella Kuopion kaupungin suurimpina haasteina näyttäytyvät kaupungin omistamat kiinteistöt. Kuopion kaupungin tilakeskuksen rakennuttajapäällikön Veli-Matti Paanasen mukaan todellinen kaupungin investointitarve pelkästään talonrakennukseen on 40 miljoonaa euroa joka vuosi (Savon Sanomat 10.2.).

Työnäky on valtava. Vuoteen 2020 mennessä kaupungin kaikki investoinnit ovat jopa 350 miljoonaa euroa. Ja kiinteistöt ovat vain pieni osa kaupungin toimintaa. On siten erehdys luulla, että maakuntauudistus tekisi valtuutetuista tarpeettomia.

On hyvä kysymys, mikä valtuutettujen rooli rakentamisessa on, kun virkamiehethän suunnittelevat ja rakennuttavat. Vastaus on sama kuin tähänkin saakka: valtuutettujen on jaettava niukkuutta. On osattava arvioida, mihin on pakko rakentaa, mikä on pakko korjata ja voisiko jostakin luopua. Kaikkeen tarpeelliseen ei raha riitä. Se on hyvä ottaa ajatuksissa lähtökohdaksi jo ennen vaaleja.

Niukkuuden jakamisessa vaikeinta lienee on päättää Kuopioon viime vuosina liittyneiden kuntien taajamien palveluvarustuksesta. Mitä lopetetaan, mitä jätetään ja mitä kehitetään.

On varottava, ettei liitoskunnissa päästä syyttämään Kuopiota sinänsä väistämättömän maakunnan sisäisen keskittymiskehityksen jouduttamisesta.

Arvion mukaan liitoskuntien kohteisiin menee rahaa kolminkertainen määrä Kuopion rakennuskantaan verrattuna. Vaikka arvio olisi yläkanttiinkin, se paljastaa karusti, miten liitoskunnissa on eletty pitkään ennen Kuopioon liittymistä liian säästeliäästi. Korjausvelkakin on velkaa, ja silläkin on korko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.