Kuopiosta Itä-Suomen teatterikeskus

Kuopion kaupunginteatteri on vetänyt hienosti katsojia syksyllä 2014 valmistuneen peruskorjauksen jälkeen. Ensimmäisenä näytäntövuonna ylittyi 70 000 kävijän raja, samoin ensimmäisenä täytenä kalenterivuonna. Osasyynä mielenkiintoon on varmasti uteliaisuus uutta arkkitehtuuria kohtaan, mutta ilman onnistunutta ohjelmistosuunnittelua ei komeista puitteista olisi iloa.

Teatterinjohtaja Pekka Laasosen kolmen vuoden pesti saa jatkoa vakinaisella sopimuksella. Kaupunginteatteri on hänen johdollaan jatkanut jo Lasse Lindemanin kaudelta tutulla linjalla, jossa korkea taiteellinen taso ja yleisöystävällisyys kulkevat käsi kädessä.

Sekä Lindeman että Laasonen ovat tarjonneet savolaisyleisölle runsaasti tuoretta kotimaista näytelmää. Viimeisimpiä kantaesityksiä ovat Sylityksin, Juoppohullun päiväkirja sekä Pihkatappi, jota esitettiin suurella näyttämöllä täysille katsomoille. Kotimaisuus yhdistyy kansainvälisyyteen virolaisohjaajan versiossa Sofi Oksasen Kuin kyyhkyset katosivat -näytelmästä ja sekä Anne Rautiaisen meksikolaistaitelijaa kuvaavassa Fridassa.

Onnistumista korostaa, että se tehtiin säästökuurin keskellä. Sekä kaupunginteatterin että kaupunginorkesterin budjeteista leikattiin Kuopiossa tänä vuonna noin 300 000 euroa.

Kuopion kaupunginteatterin kuuluu olla kokonsakin puolesta Itä-Suomen johtavia teattereja. Joensuun kaupunginteatterin viime vuosien johtamisongelmat ja yleisökato korostavat entisestään Kuopion asemaa. Savossa on oivallettu, että taide ja viihde eivät ole vastakkaisia keskenään, kunhan tekemistä ohjaa pyrkimys laatuun ja kunnioitus yleisöä kohtaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.