Kuopiosta odotetusti Itä-Suomen keskus

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) julkisti tiistaina päätöksensä siitä, mihin uudet ja aikaisempaa suuremmat hätäkeskukset sijoitetaan. Varsinaisia yllätyksiä Holmlundin päätös ei enää sisältänyt, vaikka hätäkeskusten määrä lisääntyikin yhdellä siitä, mitä hallitus iltakoulussaan aikaisemmin talvella linjasi.

Täysin odotettua oli, että Itä- ja Kaakkois-Suomen hätäkeskusalueen varsinaiseksi keskuspaikaksi tulee Kuopio.

Mikkelissä toimiva Etelä-Suomen hätäkeskus ja Joensuussa toimiva Pohjois-Karjalan hätäkeskus lakkautetaan jo vuoteen 2012 mennessä. Kouvolan hätäkeskusta ei lakkauteta, vaan siitä kehitetään "valtakunnallisia erityistehtäviä" hoitava yksikkö, joka huolehtii muun muassa neuvonta- ja tukipalvelutehtävistä.

Itä- ja Kaakkois-Suomessa toimii siis jatkossa kaksi hätäkeskusta. Kuopion ja Kouvolan työnjako on tehtävä mahdollisimman selväksi.

Kuopiota olisi ollut hankala sivuuttaa itäisen Suomen keskuspaikkana. Kuopiossa annetaan alan koulutusta ja kaupungissa tällä hetkellä toimivalla Pohjois-Savon hätäkeskuksella on ajanmukaiset ja hyvät tilat. Kouvolan säilyminen alueen toisena keskuspaikkana oli esillä myöskin jo aikaisemmin talvella.

Näppejään uudistuksessa jäivät nuolemaan Joensuun ja Mikkelin lisäksi myös muun muassa kaksi suurta kasvukeskusta eli Jyväskylä ja Tampere. Keski-Suomen ja Pohjanmaan yhteinen hätäkeskus sijoitetaan Vaasaan. Nykyisen Pirkanmaan hälytykset taas ohjautuvat jatkossa Poriin, joka sattuu olemaan ministeri Holmlundin kotikaupunki.

Uudistus on kunnianhimoinen ja sen onnistuminen toivotulla tavalla vaatii vielä paljon työtä.

Jo nykyistä hätäkeskusjakoa on arvosteltu siitä, että päivystäjät eivät aina kykene hallitsemaan maantieteellisesti suuria alueita. Nyt alueet kasvavat entisestään. Niistä tulee jopa liian suuria, on varoiteltu.

Ylivoimaisesti suurin hätäkeskusalue muodostuu pohjoiseen Suomeen ja Lappiin. Oulusta käsin on kyettävä ohjaamaan apu oikeaan osoitteeseen alueella, joka kattaa kutakuinkin puolet koko Suomen pinta-alasta. Itä- ja Kaakkois-Suomen hätäaluekeskus on pinta-alaltaan toiseksi suurin.

Asukkaita (1,5 miljoonaa) on eniten Uudellamaalla. Kakkosena tulee tässäkin sarjassa Itä- ja Kaakkois-Suomi noin 900 000 asukkaalla.

Uudistus on kyettävä viemään päätökseen ilman, että kansalaisten turvallisuus kärsii.

Onkin luvattu, että hätäkeskuksiin kehitetään uusi toiminta- ja johtamismalli vuoteen 2015 mennessä. Se onkin tarpeen.

Vielä tärkeämpää on, että hätäkeskusten tietojärjestelmä uusitaan. Kun apua tarvitaan, sitä on kyettävä lähettämään nopeasti ja oikeaan paikkaan.