Kurinpalautus tulossa

Pysäköintivirhemaksu nousee, rengaslukot tulevat käyttöön ja yksityisille firmoille annetaan valvontamaksun määräämisoikeus yksityisillä parkkialueilla. Kaikki tämä tapahtuu, jos oikeusministeriön asettaman työryhmän esitykset menevät läpi eduskunnassa.

Työryhmän torstaina jättämä esitys on mielenkiintoinen ja se aiheuttaa varmasti paljon keskustelua. Esitykset ovat oikeansuuntaisia ja ne hillitsisivät toteutuessaan väärin parkkeeraamista. Silmiinpistävää on, että työryhmä on kaivanut lakiarsenaalista yhä kovempia aseita.

Nykyisessä järjestelmässä on useita puutteita. Kuljettaja saa pitää ajokkiaan virhepaikalla todella pitkään yhdellä parkkisakolla. Esityksen mukaan poliisi, kunnallinen pysäköinninvalvoja tai yksityisen pysäköintifirman edustaja voisivat mätkäistä enimmillään kolme erillistä maksua väärin pysäköineen ajoneuvon haltijalle. Tämä tarkoittaisi yhteensä enimmillään 240 euron parkkisakkoa tai valvontamaksua. Rengaslukko on esityksessä vihonviimeinen takalauta.

Lakiesityksen käsittelyn yhteydessä keskusteluun nousevat varmasti yksityisten - kuten taloyhtiöiden - parkkialueiden valvonta. Pelin säännöt eivät ole nyt selkeät. Lainsäätäjä ei tässä kohden puhu sakoista, vaan valvontamaksusta. Käytännössä kysymys on kuitenkin samasta parkkisakosta kuin esimerkiksi kaduilla ja julkisilla parkkialueilla.

Uusi laki tulee tarpeeseen. Esimerkiksi taloyhtiöt ja monet liikeyritykset ovat nykyisin tukalassa tilanteessa, kun ne eivät voi häätää luvattomasti parkkeerattuja ajoneuvoja alueeltaan pois. Tämä on johtanut piittaamattomuuteen ja ikävään sananvaihtoon parkkialueilla. Toivottavasti tuleva laki on selkeä eikä pidä sisällään porsaanreikiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.