Kurssit uusiksi

Suomalaiset ovat tottuneet euroonsa seitsemässä vuodessa, vaikka moni vielä muuttaa ainakin isompien ostostensa hinnat markoiksi. Nämä seitsemän vuotta ovat olleet valtaosin vahvan taloudellisen kasvun aikoja, joten yhteisvaluuttaan on ollut ilo sopeutua. Yhdysvaltain dollarin reipas heikentyminen suhteessa euroon on ollut jopa eräänlainen ylpeyden aihe: Eurooppa osaa hoitaa asiansa, jenkit eivät.

Viime vuoden lopulla alkanut rahamarkkinoiden myllerrys ja sitä seurannut talouden taantuma ovat panemassa nyt valuuttakurssit uusiksi myös Euroopan sisällä.

Aiemmin niin vahva Englannin punta on menettänyt arvostaan pyöreästi kolmanneksen ja pudonnut euron tasolle. Pohjolassa on devalvoitunut erityisesti Ruotsin kruunu. Voi puhua jopa historiallisesta muutoksesta pohjoismaiden valuuttojen kehityksessä, koska ruotsalaisten kruunu ei olekaan enää kirkkain, vaan norjalaisten kruunu on noussut sitä arvokkaammaksi.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan romahdus on johtanut nopeasti Venäjän ruplan devalvoitumiseen. Kun öljyn hinta on taantuman vuoksi vakiintumassa kohtuullisen alhaiselle tasolle, ei ole odotettavissa, että ruplan kurssi lähtisi nousuun nopeasti.

Venäjä, Ruotsi ja Englanti ovat olleet historiallisesti Suomen suurimpia kauppakumppaneita. Näin niiden valuuttojen reipas devalvoituminen syö meidän vientitulojamme. Vienti vaikeutuu ja vähenee, ellei peräti tyrehdy tykkänään.

Voidaan haikailla, olisiko tässä tilanteessa parempi, jos markka olisi pysynyt markkana ja sen olisi annettu devalvoitua viime kuukausina naapurimaitten valuuttojen mukana. Kysymys on kuitenkin vain teoreettinen, vailla käytännön merkitystä. Jos markkinat ovat niin jumissa, kuin ne nyt ovat, ne eivät avaudu edes polkumyynnillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.