Kutsutaan Condi KalPa:n peliin

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on tavannut vajaassa puolessa vuodessa kaksi Suomen ulkoministeriä.

Sekä Ilkka Kanerva (kok.) että Alexander Stubb (kok.) hoitelivat visiittinsä Amerikkaan kunnialla. Molemmat toivat persoonallisuudellaan Suomea myönteisesti esille. Siitä kaksikolle pisteet.

Kanerva tekstaili itsensä nakutanssija Johanna Tukiaisen avustuksella suihkuun ministerin postilta. Kokoomusjohtaja Jyrki Katainen nappasi Iken paikalle Stubbin, joka poikamaisuudellaan, kielitaidollaan ja supliikillaan on lisännyt vauhtia ulkosuhteidemme hoidossa.

Tuorein tapaus on nyt USA.

MIELENKIINTOISTA olisi nähdä Condi Rice vastavierailulla. Stubb esitti hänelle kutsun saapua Suomeen loppuvuonna, jolloin Helsingissä järjestetään Etyjin ulkoministerikokous.

Rice suhtautui periaatteessa myönteisesti kutsuun. Hänen ongelmansa on kuitenkin vuodenvaihteen vallanvaihto Valkoisessa talossa. Silloin presidentti Georg W. Bush ja nykyhallitus tekevät tilaa uusille hallitsijoille. Rice ja monet muut putsannevat työhuoneidensa kaappeja tuossa vaiheessa.

Rice on ilmoittanut palaavansa Stanfordin yliopiston rehtoriksi. Sitä ennen - joulukuussa - hänellä olisi mahdollisuus pyrähtää Pohjolassa.

Kanervan ja Stubbin toiminnan ansiosta Suomen ja USA:n suhteisiin on tullut säpinää. Ricen kyläreissu olisi kliimaksi tälle hienolle toiminnalle.

Ongelma on edelleen Bush, joka on karttanut koko valtakautensa ajan Suomea. Kun supervallan presidenttiin eivät näköjään miehet pure, niin pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) voisi pistää edustuskelpoisen ja tyylikkään naisystävänsä Sirkka Mertalan asialle, mutta jäädä itse kotiin. Toinen mahdollisuus on kaivaa naftaliinista ministerikokemusta omaava kansanedustaja ja ex-missi Tanja Karpela.

ARVOVIERAIDEN houkuttelu kylään on taitolaji siinä kuin esimerkiksi jääkiekko.

Rice bongasi yllättäen lätkän pohtiessaan, missä hän ehdottomasti haluaisi käydä Suomen reissunsa aikana. Stubb ryhtyi heti turbomaiseen tyyliinsä ääneen miettimään, pelataanko Helsingissä jääkiekkoliigaa Etyjin aikana 4.-5.12.

Kyllä pelataan. Jokerit ja HIFK iskevät yhteen 5.12.

Samana päivänä Kuopiossa ovat vastakkain KalPa ja JyP.

Kuopion oma Amerikan lähettiläs Sami Kapanen voisikin ryhtyä lobbaamaan Condia Kuopioon. Kansa kohahtaisi, kun kuopiolainen NHL-tähti junailisi korkea-arvoisen vieraan Niiralan Monttuun Jokeri-pomo Hjallis Harkimon nenän edestä.

EU-MYÖNTEISYYS näkyi Stubbin otteista ja puheista Amerikan raitilla.

Hän alleviivasi, että Euroopan unionin pitää olla vahva. Oma presidentti ja ulkoministeri ovat Stubbin mielestä must-juttuja. Hän peräänkuulutti unionin jäsenmailta "oikeanlaista asennetta".

Amerikkalaiset kuuntelevat aina mielenkiinnolla, mitä suuren ja mahtavan EU:n edustaja puhuu. Nytkin Stubbin sanomaa imettiin korvat höröllään.

Stubb läpäisi jenkkitestin laudatur-arvosanoin. Hänen ajatuksensa ja tapa ilmaista itseään koettiin virkistäviksi. Stubb osoitti olevansa elävä ja komea kala vedessä kuin vedessä.

Ei siis ole ihme, että Stubb on kuuminta hottia USA:ssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.