Kutupaikkojen sorastus ei yksin riitä

Leppävirralla Konnuksen yläpuolella sorastetaan ensi viikon alussa Pirttikoskea noin 40 tonnin verran. Kunnostustyön tarkoitus on tehdä kutusoraikkoja, joissa taimenet voisivat kutea luontaisesti nykyistä monilukuisemmin. Soraa ja pikkukiviä pudotetaan kosken niskalle ja kosken itä- ja länsireunoille (Savon Sanomat 2.9.).

Suomessa on vakiintunut ajattelu, jonka mukaan saaliskaloilla kuuluu olla alamitta, jota pienempiä kaloja ei saa pyytää. Alamittojen sinänsä hyvää tarkoittavana tavoitteena on turvata kalojen kasvu lisääntymiskokoon. Ajatus kulkee niin, että kalakannasta saatava saalis kasvaa, kun alamittaa kasvatetaan. Alamitta-ajattelu on kalojen luontaisen lisääntymisen kannalta nurinkurinen sääntö. Tutkimukset osoittavat, että kalat lisääntyvät sitä paremmin ja tehokkaammin, mitä suurempia ja kokeneempia kutijoita ne ovat.

On välttämätöntä, että alamittasääntö ei jatkossa koske rasvaevällistä taimenta. Se on rauhoitettu sisävesissä kokonaan 64. leveyspiirin eteläpuolella ensi vuodesta alkaen. Rasvaevällinen järvilohi on sekin rauhoitettu kokonaan muun muassa Vuoksen vesistössä, johon Pohjois- ja Etelä-Savokin kuuluvat.

Parhaassa tapauksessa Konnukseen jokialueelle istutetut kalat leimaantuvat jokeen ja tulevat aikanaan lisääntymään istutusalueelle. Hyvätkään sorastukset eivät kuitenkaan takaa luontaista lisääntymistä, jos kutukypsiä kaloja on liian vähän. Kannan vahvistuminen vie aikaa. On selvää, että kova kalastuspaine häiritsee rauhoitusmääräyksistä huolimatta taimenkannan kehitystä. Niinpä kalastusta on määrätietoisesti rajoitettava ja kalastajien kuuluu rajoituksia nöyrästi noudattaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tunteiden kaivos

Siilon ulkopuolella pimeys

Rahanpesua valvomaan tarvitaan ylikansallinen elin

Kauppahallin ilmastointi on aika saada kuntoon

Kansanvalta vai järjestövalta?

Kouluverkko tulisi nähdä vetovoimatekijänä

Välituntipolitiikkaa

Soini osoitti virkamatkalla huonoa harkintaa

Pulteri

Kuka kuuntelisi scifi-kirjailijaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.