Kutupaikkojen sorastus ei yksin riitä

Leppävirralla Konnuksen yläpuolella sorastetaan ensi viikon alussa Pirttikoskea noin 40 tonnin verran. Kunnostustyön tarkoitus on tehdä kutusoraikkoja, joissa taimenet voisivat kutea luontaisesti nykyistä monilukuisemmin. Soraa ja pikkukiviä pudotetaan kosken niskalle ja kosken itä- ja länsireunoille (Savon Sanomat 2.9.).

Suomessa on vakiintunut ajattelu, jonka mukaan saaliskaloilla kuuluu olla alamitta, jota pienempiä kaloja ei saa pyytää. Alamittojen sinänsä hyvää tarkoittavana tavoitteena on turvata kalojen kasvu lisääntymiskokoon. Ajatus kulkee niin, että kalakannasta saatava saalis kasvaa, kun alamittaa kasvatetaan. Alamitta-ajattelu on kalojen luontaisen lisääntymisen kannalta nurinkurinen sääntö. Tutkimukset osoittavat, että kalat lisääntyvät sitä paremmin ja tehokkaammin, mitä suurempia ja kokeneempia kutijoita ne ovat.

On välttämätöntä, että alamittasääntö ei jatkossa koske rasvaevällistä taimenta. Se on rauhoitettu sisävesissä kokonaan 64. leveyspiirin eteläpuolella ensi vuodesta alkaen. Rasvaevällinen järvilohi on sekin rauhoitettu kokonaan muun muassa Vuoksen vesistössä, johon Pohjois- ja Etelä-Savokin kuuluvat.

Parhaassa tapauksessa Konnukseen jokialueelle istutetut kalat leimaantuvat jokeen ja tulevat aikanaan lisääntymään istutusalueelle. Hyvätkään sorastukset eivät kuitenkaan takaa luontaista lisääntymistä, jos kutukypsiä kaloja on liian vähän. Kannan vahvistuminen vie aikaa. On selvää, että kova kalastuspaine häiritsee rauhoitusmääräyksistä huolimatta taimenkannan kehitystä. Niinpä kalastusta on määrätietoisesti rajoitettava ja kalastajien kuuluu rajoituksia nöyrästi noudattaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Imperiumin vastaisku

Pidä paljon melua itsestäsi

Kaaharit uhkaavat omaa ja toisten henkeä

Vanhustenhoidon valvonta yhä vajavaista

Suomi voitti

Saamarista siivoushitti

Ukrainassa palataan viihteestä karuun arkeen

Politiikan keväässä ei jää aikaa hengähtää

Nais- ja reviirikiista?

Armottoman kova pottugate

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.