Kuuba uudistuu

Kuuban hallitus on helmikuussa valitun uuden presidenttinsä Raul Castron, 76, johdolla jatkanut valtiojohtoisen talouden vapauttamista. Tiistaina maan johto antoi lupauksen viljelyuudistuksesta.

Uudistuksen lähtölaukaus oli tosin jo viime vuonna, jolloin diktaattori Fidel Castro oli vielä presidenttinä. Valtion peltoja ryhdyttiin myöhäissyksyllä antamaan pienviljelijöiden tai osuuskuntien viljeltäviksi.

Hallituksen tarkoituksena on lisätä elintarviketuotantoa. Uudistukselta odotetaan paljon, sillä nyt 51 prosenttia saaren viljelyalasta on alikäytössä tai kesantona. Uudistuksille on suoranainen tilaus, sillä yhdentoista miljoonan asukkaan Kuuba käyttää reilut miljardi euroa ruuan tuontiin.

Raul Castro näyttää selvästi höllentävän otetta vuosikymmeniä kurimuksen alla eläneestä kansasta. Maan hallitus ilmoitti hiljattain sallivansa kansalaisten käyttää kännyköitä. Ihmisten sallitaan asuvan myös turistihotelleissa. Kansa voi ostaa elektroniikkaa kuten dvd-soittimia. Lisäksi uusien moottoripyörien ostaminen on nyt sallittua.

Raul Castrolta on odotettukin uudistuksia. Vaikka ne ovat olleet toistaiseksi pieniä, niin suunta on oikea. Nykyisestä tilanteesta on kuitenkin vielä pitkä matka todelliseen demokratiaan. Heikkokuntoinen Fidel Castro johtaa edelleen kommunistista puoluetta. Se pitää tiukasti kiinni vallan kahvasta.

Kuuban johtajien yksi suuri haaste on ohjata maansa normaaleihin suhteisiin suuren naapurinsa Yhdysvaltojen kanssa. Kuuban hallitus tekee tuskin mitään merkittävää aloitetta ennen syksyn USA:n presidentinvaaleja.

Maiden välisten suhteiden normalisoiminen riippuu luonnollisesti ratkaisevasti supervallan tulevasta presidentistä. USA:n nykyinen presidentti George W. Bushin suhtautuminen Kuuban nykyjohtoon on kitkerä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.