Kuuba uudistuu

Kuuban hallitus on helmikuussa valitun uuden presidenttinsä Raul Castron, 76, johdolla jatkanut valtiojohtoisen talouden vapauttamista. Tiistaina maan johto antoi lupauksen viljelyuudistuksesta.

Uudistuksen lähtölaukaus oli tosin jo viime vuonna, jolloin diktaattori Fidel Castro oli vielä presidenttinä. Valtion peltoja ryhdyttiin myöhäissyksyllä antamaan pienviljelijöiden tai osuuskuntien viljeltäviksi.

Hallituksen tarkoituksena on lisätä elintarviketuotantoa. Uudistukselta odotetaan paljon, sillä nyt 51 prosenttia saaren viljelyalasta on alikäytössä tai kesantona. Uudistuksille on suoranainen tilaus, sillä yhdentoista miljoonan asukkaan Kuuba käyttää reilut miljardi euroa ruuan tuontiin.

Raul Castro näyttää selvästi höllentävän otetta vuosikymmeniä kurimuksen alla eläneestä kansasta. Maan hallitus ilmoitti hiljattain sallivansa kansalaisten käyttää kännyköitä. Ihmisten sallitaan asuvan myös turistihotelleissa. Kansa voi ostaa elektroniikkaa kuten dvd-soittimia. Lisäksi uusien moottoripyörien ostaminen on nyt sallittua.

Raul Castrolta on odotettukin uudistuksia. Vaikka ne ovat olleet toistaiseksi pieniä, niin suunta on oikea. Nykyisestä tilanteesta on kuitenkin vielä pitkä matka todelliseen demokratiaan. Heikkokuntoinen Fidel Castro johtaa edelleen kommunistista puoluetta. Se pitää tiukasti kiinni vallan kahvasta.

Kuuban johtajien yksi suuri haaste on ohjata maansa normaaleihin suhteisiin suuren naapurinsa Yhdysvaltojen kanssa. Kuuban hallitus tekee tuskin mitään merkittävää aloitetta ennen syksyn USA:n presidentinvaaleja.

Maiden välisten suhteiden normalisoiminen riippuu luonnollisesti ratkaisevasti supervallan tulevasta presidentistä. USA:n nykyinen presidentti George W. Bushin suhtautuminen Kuuban nykyjohtoon on kitkerä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.