Kuuluu Kainuuseen

Kainuulaiset ovat nousseet puolustamaan Kajaanin opettajakoulutusyksikköään, jonka Oulun yliopisto haluaisi lopettaa ja siirtää opetuksen meren rannalle Ouluun. Alueellista keskittämistä perustellaan yliopiston omilla säästövelvoitteilla, kuinkas muuten.

Henkistä tukea ovat lähteneet antamaan kainuulaisille nyt myös itäisen Suomen maakunnat., ja hyvä näin, sillä viidellä maakunnalla on kuitenkin selkeä kohtalonyhteys. Kansakoulunopettajia kouluttanut Kajaanin seminaari on ollut yksi Itä-Suomen vankoista henkisistä keskuksista, jossa pätevät, innostuneet opettajat ovat koulineet sukupolvesta toiseen päteviä kasvattajia Suomen kansa- ja peruskouluihin.

Erityisen läheinen suhde on Kajaanin seminaariin ollut yläsavolaisilla. "Kajaanin seminaarin henki" on ruokkinut vuosikymmenistä toiseen alueen sivistystahtoa ja lisännyt sen myötä yleistä kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin ja kaikkinaisiin sivistysrientoihin.

Oulu, Kuopio, Joensuu, Jyväskylä ja muut maakuntien yliopistokaupungit korostavat jatkuvasti, miten suuri merkitys yliopistoilla on omaan lähiympäristöönsä tämän päivän Suomessa ja maailmassa. Oulussa yliopisto on kehittynyt niin vahvaksi, että se ei tarvitse tuekseen kajaanilaista opettajakoulutusta. Sen sijaan Kajaanille, joka vielä on toipumassa UPM:n tehtaitten lopettamisesta, entisen seminaarin perinteitä jatkava yliopistoyksikkö on välttämätön niin henkisesti kuin taloudellisestikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.