Kuuluu Kainuuseen

Kainuulaiset ovat nousseet puolustamaan Kajaanin opettajakoulutusyksikköään, jonka Oulun yliopisto haluaisi lopettaa ja siirtää opetuksen meren rannalle Ouluun. Alueellista keskittämistä perustellaan yliopiston omilla säästövelvoitteilla, kuinkas muuten.

Henkistä tukea ovat lähteneet antamaan kainuulaisille nyt myös itäisen Suomen maakunnat., ja hyvä näin, sillä viidellä maakunnalla on kuitenkin selkeä kohtalonyhteys. Kansakoulunopettajia kouluttanut Kajaanin seminaari on ollut yksi Itä-Suomen vankoista henkisistä keskuksista, jossa pätevät, innostuneet opettajat ovat koulineet sukupolvesta toiseen päteviä kasvattajia Suomen kansa- ja peruskouluihin.

Erityisen läheinen suhde on Kajaanin seminaariin ollut yläsavolaisilla. "Kajaanin seminaarin henki" on ruokkinut vuosikymmenistä toiseen alueen sivistystahtoa ja lisännyt sen myötä yleistä kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin ja kaikkinaisiin sivistysrientoihin.

Oulu, Kuopio, Joensuu, Jyväskylä ja muut maakuntien yliopistokaupungit korostavat jatkuvasti, miten suuri merkitys yliopistoilla on omaan lähiympäristöönsä tämän päivän Suomessa ja maailmassa. Oulussa yliopisto on kehittynyt niin vahvaksi, että se ei tarvitse tuekseen kajaanilaista opettajakoulutusta. Sen sijaan Kajaanille, joka vielä on toipumassa UPM:n tehtaitten lopettamisesta, entisen seminaarin perinteitä jatkava yliopistoyksikkö on välttämätön niin henkisesti kuin taloudellisestikin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.