Kuuma kuin Afrikka

Nainen on kaksikymppisenä villi kuin Aasia,

kolmikymppisenä kuuma kuin Afrikka,

nelikymppisenä tekniikan huipulla kuin Amerikka,

viisikymppisenä degeneroitunut kuin Eurooppa,

kuusikymppisenä kaiken liikenteen sivussa kuin Australia,

seitsemänkymppisenä kylmä kuin Etelänapamanner.

Lähde: Vappu Taipale: Vanha ja vireä. Virkistyskirja vanhoille naisille. WSOY, 2011.

Ja vieläkö joku sanoo, että ikä on vain numero.

Sillä siinä se on. Ehkäpä maailmankaikkeuden valheellisin totuus.

Ikä on vain numero vain kun se on alle 30.

30 jakaa nuoruuden viimeiset rippeet ja aloittaa matkan kohti keski-ikää. Kolmekymppisenä sinulla täytyy olla jotakin. Sinun täytyy omistaa ja osata.

Niin kai se on, vaikka moni kolmikymppinen heiluu nykyään kuin pahaisin teini konsanaan.

Kuulun juuri siihen joukkoon. Tähän sukupolveen, joka jatkaa nuoruuttaan viihde-elämällä ja yleisellä ajantappolorvailulla vailla huolta huomisesta.

Ja kun parin viikon päästä ikä ei ala enää kakkosella, jatkan varmaankin samalla radalla. Ihan vielä ihan pikkuisen aikaa jookos. Vaikka onhan minulla työpaikkaautoasunto. Perhettä vaan ei ole.

Se erottaa meidät huithapelit kolmikymppiset ja ne paikkansa löytäneet vastuuntuntoiset. Yksi perille löytänyt rakkaus ja siittiö, josta on tullut rakas ihana lapsi.

Luin muutama viikko sitten uutisen, jossa kerrottiin maailman vanhimman ihmisen kuolleen. Brasilialainen Maria Gomes Valentim menehtyi 114-vuotiaana.

Guinnessin ennätyskirjan nettisivujen mukaan rouvan pitkän iän salaisuus oli terveellinen ruokavalio. Aamiaiseksi hän nautti joka aamu leipää, hedelmiä ja kahvia sekä pellavansiemeniä ja maitoa. Sukulaisten mukaan rouva eli pitkään sillä hän huolehti aina omasta elämästään eikä sekaantunut muiden elämiin.

114 vuotta. Jos elinajanodotteita on uskominen, 114 vuotta on ihan normisettiä tulevaisuudessa. Tilastokeskuksen mukaan jo vuonna 2060 syntyvillä lapsilla on utopistiselta tuntuva elinajanodote: pojilla 87,8 ja tytöillä 91,5 vuotta.

Se on siis keskiarvo. Nyt syntyvien poikien elinajanodote on 76,7 vuotta ja tyttöjen 83,2. Eli viidenkymmenen vuoden päästä suomalaiset elävät keskimäärin 10 vuotta nykyistä pidempään. Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo sanoo, että odotteet perustuvat tämän päivän tietoihin, eikä mahdollinen kuolleisuuden muuttuminen näy luvuissa.

- Tulevaisuutta emme tiedä, joten sitä ei voi odotteisiin laskea, Rapo sanoo.

Monesti totena esitetty tieto, että nyt syntyvä tyttö elää keskimäärin satavuotiaaksi, ei pidä paikkaansa. Luku on lähtöisin Mikko Myrskylän artikkelista, jossa tutkija ennakoi mahdollista kuolleisuuden alenemista. Siltikin satavuosiaaksi eläisi vain 20 prosenttia nyt syntyvistä tytöistä.

Asiantuntijat ovat esittäneet eliniän kasvun jatkumisesta erilaisia arvioita. Joku on ennakoinut kasvun pysähtyvän ja jopa lähtevän laskuun, toisen mielestä elämme ennusteitakin pidempään.

Lääketieteen ja hoidon sekä elintapojen parantumisen vaikutuksia on mahdoton ennakoida. Joka tapauksessa, eliniän kehitystä on pitkällä aikavälillä toistuvasti aliarvioitu.

Asiassa on myös sama pointti kuin esmes pituuskasvussa. Isukin ja äipän pituus vaikuttaa omaan pituuteen. Ja niin me kasvamme ja kasvamme. Miksi niin ei kävisi eliniällekin.

On ihanan vapauttavaa vanhentua. Noin kuuluu sanoa naistenlehdissä. Jutun kuvaksi tulee lähikuva uurteisista kasvoista ja kuvatekstiksi jotain että jokainen ryppy kertoo eletystä elämästä enkä antaisi niistä yhtään pois.

En muista kuka se oli mutta joku aikuinen nainen kuitenkin joka sanoi suoraan että vanheneminen ärsyttää eikä siinä ole mitään hyvää.

Kaikkein eniten hanurista tuntuu olevan se, että keho vanhenee, mutta mieli ei.

Miten sellainen on ylipäätään mahdollista.

Elää pitää sen verran, että huomaa muuttuneensa niin ryppy- kuin kokemusindeksillä mitattuna. Perusluonne pysyy toki, mutta sen päälle tulee ryppyjä, ilon ja surun, peruselämän, kai.

Surullistahan se olisi. Ryppyinen naama ja sileä mieli. Tai toisinpäin.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.