Kuuseen kurkotettiin

Viestintäministeri Suvi Lindénin johdolla valtiovalta asetti kunnianhimoisen tavoitteen, että koko maa olisi nopeitten ja riittävän tehokkaitten langattomien tietoverkkojen piirissä viimeistään vuonna 2015. Ajatus sadan megan verkosta oli sinällään hyvin perusteltu, mutta lopputulokseksi tuli kuitenkin se, mistä sananlaskussakin on aina varoitettu: Kun kuuseen kurkottaa, niin katajaan kapsahtaa.

Miksi ministerin puheille kävi niinkuin poliitikkojen puheille yleisemminkin? Aikataulu tehtiin ensinnäkin aivan liian kireäksi. Kolme, neljä vuotta ovat yksinkertaisesti liian lyhyt aika näin laajan valtakunnallisen hankkeen toteuttamiseen. Toisaalta verkoston rakentamisen rahoittaminen jäi turhan epämääräiseksi. Ministeri pani toivonsa alan johtaviin yrityksiin ja niiden myötämielisyyteen. Kaupallisella pohjalla toimivat telejätit saattavat kyllä kuunnella kiltisti valtiovallan toiveita. Varsinaiset päätöksensä ne tekevät itse puhtaasti liiketaloudellisin perustein.

Sonera on kyllä rullannut suurella innolla maaseudulta pois vanhoja kiinteitä lankaverkkojaan, koska ne ovat yhtiön mukaan tämän päivän liiketoiminnoissa pelkkä rasite. On sinisilmäistä uskoa, että Sonera lähtisi yhtä suurella innolla ja vauhdilla rakentamaan tilalle uutta tekniikkaa hyödyntäviä, yhtä tehokkaita yhteyksiä, koska se maksaisi yhtiölle. Mahdollisimman suuret tulot mahdollisimman pienillä investoinneilla: tämä on ajan sana monessa muussakin liiketoiminnassa kuin vain telealalla.

Maakunnat ovat suhtautuneet nopean laajakaistan rakentamiseen ministeriä realistisemmin. Pohjois-Savon kunnat eivät ole jääneet odottamaan telejättien liikahduksia, vaan ovat perustaneet uuden, alueellisen yhtiön, joka toimittaa yhteydet tarvittaessa kaikkialle. Se maksaa kyllä verkkoon liittyville, ja kuntien pitäisikin varmistaa, että nuo maksut pysyisivät kohtuudessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.