Kuvan lukemista

Muistaakohan kukaan, että kuusi kuukautta sitten oli hiostavan helteistä. Elokuisessa Joensuussa oli niin kuuma, että ostin taidemuseosta julisteen Magnus von Wrightin maalauksesta Talvimaisema Savossa (1860). Kun kuumuus turvotti jäseniä, teoksen lumiset pakkasnäkymät tuntuivat jotenkin viilentäviltä. Taulu kuuluu Joensuun taidemuseon kokoelmiin.

Katson kuvaa maalauksesta nyt, kun myös ikkunasta näkyy sen vuodenaika.

Ajallista eroa Savon talvimaisemilla on 151 vuotta, mutta näkymissä on paljon samaa. Männyt ja kuuset ovat uljaan lumisia ja koivut hohtavan huurteisia. Maalauksen lämpötila on arviolta -10 astetta, mutta pakkanen on kiristymässä. Siitä kertovat iltaruskon pilvet, jotka ovat väistymässä kirkastuvalta taivaalta.

Vuonna 1860 lunta näyttää olleen selvästi vähemmän kuin nyt. Oletan, että maalari Magnus on pyrkinyt kuvaamaan näkemänsä aika lailla realistisesti, sellaisena kuin on kaiken nähnyt.

Von Wrightin maalauksen keskikohdan tietämillä pilkistää talon pääty suuren kalliolohkareen takaa. Se on hirsirakenteinen ja uloslämpiävä, ikkunassa lasiruudut. Vauraanpuoleinen talo siis.

Haukkuvan hallin hätyyttämänä pihalle on tullut talonväki: paitahihasillaan ja liivisillään oleva mies sekä vaimo pikkulapsen kanssa. Vai onko toinen aikuinen myöskin mies? Hänellä on yllään pohjepituinen turkki ja korkeamallinen hattu. Talonväki katsoo kohti pihaveräjän porttia saapuvaa tulijaa.

Taloon tulevalla vieraalla on yllään mahtavan pitkä turkki, jossa on punainen vyö, sekä karvahattu. Asu hämää. En tiedä, ketkä ovat pukeutuneet Savossa tuolla tavoin 151 vuotta sitten. Varakkaat henkilöt, virkamiehet vai kuljeskelevat kauppiaat? Jos sen tietäisin, voisin arvata, millä asialla vieras taloon saapuu.

Vieras on laskeutunut hevosensa kyydistä. Mitä hevonen vetää perässään, ei kokonaan näy, vaan piiloutuu kaatuneen puun oksien taakse.

Vetääkö hevonen kuomurekeä vai valtavaa tukkipuuta? Ei kai tuollaisessa turkissa voi olla tulossa puunkaadosta? Onko tulija kaupustelija, jonka reki on täynnä myytävää tavaraa? Onko hän pitkämatkainen, tärkeä vieras? Jotakin merkittävää häneen tuntuu liittyvän.

Talon ja ihmishahmojen takana näkyy osittain sula järvensalmi. Sen toisella puolella siintää melko tiiviisti rakennettuja taloja, joiden piipuista kohoaa savuja. Ne ovat kuopiolaisia taloja, sillä talojen yläpuolella paistaa Kuopion tuomiokirkon hahmo pitkittäissuunnassa. Kirkon takana kohoavat Puijon rinteet.

Maalauksessa näkyvä talo sijaitsee siis jossakin Kuopion edustan saaressa. Mutta mistä saaresta katsottuna Puijo kohoaa tuomiokirkon takaa?

Talven tunnistan, Kuopion tunnistan, jotakin maalauksessa näkyvien ihmisten elämästä arvelen tietäväni. Mutta moni seikka jää arvoitukseksi.

Jos nyt otettaisiin valokuva kotipihastasi, talonväestä ja taloon tulevasta vieraasta, mitähän kuvasta ymmärretään 150 vuoden kuluttua? Onko kuva muodossa, jossa se säilyy? Missä se säilytetään?

Muista ainakin kirjoittaa kuvateksti.

Kirjoittaja on lapinlahtelainen tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.