Kylähullut hyötykäyttöön

Vuosi on 1846 ja yhdysvaltalaisella Walter Huntilla on ongelma.

Hän on velkaa 15 dollaria. Lompakko ammottaa tyhjyyttään. Hunt istuu miettimään työpöytänsä ääreen ja alkaa väännellä käsissään pientä metallilankaa. Velka painaa mieltä. Nihrustaminen sattuu sormiin.

Kolmen tunnin vääntelemisen ja kääntelemisen jälkeen hän katsoo eteensä. Siinä se on. Hakaneula.

Hunt kauppaa keksintönsä oikeudet kuitatakseen velkansa ja joka kodin tarve-esine valloittaa maailman.

JOSKUS keksinnöt syntyvät pakkoraossa, toisinaan vahingossa. Valitettava tosiasia taitaa kuitenkin olla, että hyviä ideoita ei voi rahalla ostaa. Vai mitä Nokia?

Yhtiö on käyttänyt miljardeja tuotekehitykseen vuosittain. Tulokset ovat olleet laihoja.

Usein pienemmistä ideapajoista ponnistavat kilpailijat ovat olleet luovempia. Perisuomalaiseen tapaan tarkkaa insinööräystä on arvostettu enemmän kuin luovaa hulluutta.

Nokkelimmat ideat haudattiin, koska niihin ei uskottu. Surullisin esimerkki on kosketusnäyttö, joka oli yrityksen työpöydällä monta vuotta ennen kilpailijoita.

TÄÄLLÄ kylmässä pohjolassa protestanttiseen työetiikkaan uskotaan kuin Raamattuun. Ajattelumallia on kannettu säkkikaupalla ja selkävaarana nykypäivän toimistoihinkin.

Mutta entäs ne Pelle Pelottomat? Lukioaikana eräs tuttuni oli mukana Nokian harjoittelijaprojektissa. Hän teki yritykselle satoja aloitteita.

Nuorelle pojalle naureskelivat niin oppilaat kuin opettajatkin. Nokiallakin hymähdeltiin.

Kun suorittava työ siirtyy yhä enemmän halvan tuotantokustannusten maihin niin, mitä meille maailman syrjän suomalaisille jää, jos ideanikkareille vain hihitellään? Ilman uskallusta ja luovaa hulluutta käteen jää se kuuluisa mustapekka. Kylät hiljenevät yksi kerrallaan ja väki muuttaa muualle.

Jokunen vuosikymmen sitten Ylä-Savossa Vieremällä syntyi eräs mies, joka halusi tehdä puun korjuusta helpompaa. Syntyi keksintö, metsäkone. Aluksi miehelle naureskeltiin. Lopuksi yhdessä ihmeteltiin.

VARSINKIN Ylä-Savon kaltaisilla seuduilla tarvitaan todellista luovaa hulluutta, jotta elämän edellytykset säilyvät. Onhan meillä sitä jo, kun ympärille katsotaan. Suomen paras kesätapahtuma Eukonkannon MM-kisat järjestetään Sonkajärvellä joka vuosi. Iisalmessa nuorten mies koodipaja IT-Systems aloitti tekemällä verkkosivuja pari vuotta sitten. Nyt firma tekee räätälöityjä palveluja yrityksille, ja työllistää koko ajan enemmän.

Uskallusta ja luovuttaa tarvitaan pienessäkin mittakaavassa, ja monella elämänosa-alueella. Kaikkea menestystä ei voi mitata taloudellisilla mittareille.

KIURUVEDELLÄ maalaiskaupunginteatterissa on tehty viime vuosina hämmästyttävän laadukasta teatteria, jota on tultu katsomaan koko Pohjois-Savosta.

Taiteilija Minna Kettunen kunnosti vähän aikaa sitten Juhani Ahon synnyinpaikan Väärnin pappilan edustuskuntoon. Remontille tuli hintaa 700 000 euroa. Moni sanoi, että hullun hommaa, ei tuosta koskaan tule mitään. Ei kannatta. Ei sinne kukaan tule.

Ensi kesänä Väärnissä nähdään ainutlaatuinen esitys. Ammattilaisten tähdittämää Juhani Ahon Papin Rouva esitetään pienessä salissa vain 40 ihmiselle kerrallaan. Järjetöntä meininkiä.

Oli miten oli. Totuus on kuitenkin se, että ilman monipuolista uskallusta Ylä-Savoon ei jää muuta kuin renkaan jäljet.

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.